Airopack wil af van Resilux

SPUITBUSSENATG wil zijn technologie voor het drukventiel en het verstuiven van de cosmetica weghalen uit de joint venture met Resilux. © Getty Images
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het dispuut tussen Airopack Technology Group (ATG) en zijn Vlaamse jointventurepartner Resilux is nog niet uitgeklaard. ATG wil de samenwerking helemaal stopzetten. Ondertussen is het nog altijd wachten op de publicatie van de jaarcijfers van de joint venture, Airolux.

Airopack Technology Group (ATG) voert de druk op de Belgische beursgenoteerde producent van petverpakkingen Resilux verder op. ATG, met de Nederlander Quint Kelders als CEO, wil de samenwerking via de joint venture Airolux volledig stoppen.

De bedrijven werken sinds 2010 samen. Airolux commercialiseert onder de naam Airopack kunststoffen spuitbussen zonder drijfgas. Het potentieel is enorm, als alternatief voor producenten van drijfgas. De wereld verbruikt vandaag 16 miljard spuitbussen, voor onder meer haarlak, deodoranten, en scheerschuim. Airopack kan die industrie doen wankelen. Voor de productie van Airopack is een vijfde minder energie nodig en de CO2-uitstoot van de spuitbussen daalt met 65 procent. Drijfgassen worden overbodig. In 2014 werd een grote klant binnengehaald: Procter & Gamble, voor het scheerschuim Gillette Fusion Proglide.

De Nederlanders van ATG leveren de patenten en de technologie voor het drukventiel en het verstuiven van de cosmetica. Resilux, als ervaren speler in kunststofverpakkingen, moest het machinepark ontwikkelen voor een massale productie.

Verlieslatend

Tot daar de mooie kant van het verhaal. Airopack is tot vandaag een verlieslatende activiteit. Resilux neemt het Airolux-belang voor 50 procent in zijn balans mee. Aan het einde van het eerste halfjaar van 2015 had Resilux vorderingen en overgedragen verliezen voor circa 30 miljoen euro ten aanzien van de joint venture Airolux. De jaarcijfers van 2015 zijn bij Airolux nog niet gepubliceerd. Het in Zwitserland beursgenoteerde ATG zou normaal gezien donderdag 24 maart met zijn jaarcijfers voor de dag komen, maar stelde die publicatie uit. Volgens de Zwitserse beursautoriteiten moet ATG uiterlijk eind april zijn balansen neerleggen van het boekjaar 2015.

ATG is chronisch verlieslatend, en behaalde aan het einde van het eerste halfjaar van 2015 een overgedragen verlies van 29,5 miljoen euro. Resilux daarentegen blaakt van de gezondheid. In 2015 steeg de bedrijfskasstroom met 16 procent naar 38,5 miljoen euro, versus een netto financiële schuld van 33,2 miljoen euro. Die schulden steken bovendien grotendeels in de joint venture Airolux. Aan de huidige beurskoers van circa 270 miljoen euro noteert Resilux aan zeven keer de bedrijfskasstroom van 2015.

Nog erger: sinds de winter van vorig jaar zijn beide partijen in een dispuut verwikkeld. ATG wou de joint venture ontbinden, maar Resilux kreeg wel een langetermijncontract voorgeschoteld voor de levering en productie van kunststofverpakkingen.

Vechtscheiding

Met zijn mededeling vandaag doet ATG nog een stap verder. Het wil helemaal breken met Resilux. Resilux heeft niet langer zicht op het langetermijncontract voor toelevering en productie. ATG wil ook zijn technologie voor het drukventiel en het verstuiven van de cosmetica weghalen uit de joint venture.

De Vlaamse onderneming krijgt daarbij weliswaar 37 miljoen euro terugbetaald aan aandeelhoudersleningen en schulden aan de joint venture. Dat bedrag komt misschien overeen met het bedrag dat Resilux eind 2015 in zijn boeken had voor Airolux (na het eerste halfjaar ging het om circa 30 miljoen euro). ATG biedt daarnaast een uitkoopbedrag van 18,9 miljoen euro voor het 50 procentbelang van Resilux in de joint venture.

Resilux mag op zijn beurt, op voorstel van ATG, ook het 50 procentbelang van ATG uit de joint venture kopen. Maar Resilux krijgt dan niet de gepatenteerde technologie van ATG mee, waarop Airolux een licentie had. Als uiterste datum voor de uitkoop stelt ATG 25 april.

Resilux reageerde vandaag met een spaarzaam mediabericht. “Resilux zal zich beraden over de nieuwe juridische acties van ATG en de ter zake gepaste beslissingen nemen.” Bij ATG duidt woordvoerder Frans Van der Grint de huidige zet: “Het bericht van vandaag betreft de volgende stap in de op 7 januari gestarte deadlockprocedure (‘impasseprocedure’, nvdr), zoals die ook is afgesproken in de jointventure-overeenkomst. De vorige stappen in die procedure hebben helaas niets opgeleverd. Resilux blokkeert de groei van de joint venture. We willen sneller vooruit met onze internationale uitbreidingsplannen.”

Bart Goemaere, hoofdredacteur van het beleggingsblad Beurstips, betwijfelt of ATG zomaar de licentie uit de joint venture kan halen, die exclusief aan de joint venture werd verleend. En waarom zou ATG nog 18,9 miljoen euro betalen aan Resilux, als de licentie uit de joint venture is gehaald? Want zonder de technologie van ATG kan de joint venture niet werken. Wie gaat bovendien zomaar in de plaats van Resilux de productie van Airopack doen? Het duurde vijf jaar vooraleer de productie op punt werd gesteld.

De productie van Airopack gaat overigens nog steeds verder, ondanks het dispuut tussen de twee partijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content