Agnes Lannoo-Van Wanssele (burgemeester Sint-Martens-Latem (Welzijn)): ‘Democratie werkt veel trager’

AGNES LANNOO-VAN WANSEELE "In de politiek zoek je een maatschappelijk draagvlak en houd je rekening met veel meer belangen." © EMY ELLEBOOG
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Agnes Lannoo-Van Wanseele heeft binnenkort haar eerste legislatuur achter de rug.

Agnes Lannoo-Van Wanseele heeft wellicht het meest idyllische kantoor van Vlaanderen. Vanop de eerste verdieping in het gemeentehuis ziet de burgemeester de Leie kronkelen. Een passende schittering voor Sint-Martens-Latem, de gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner van het land.

Agnes Lannoo-Van Wanseele heeft weldra haar eerste legislatuur achter de rug. In de jaren tachtig werkte ze samen met André Vlerick, de stichter van de gelijknamige school. Daar leerde ze ook voormalig burgemeester Bob Van Hooland kennen, ook een professor aan Vlerick. “Hij bracht na zijn doctoraat aan Harvard het overheidsmanagement binnen in Vlaanderen. Dankzij Bob Van Hooland ging ik in de politiek.”

Agnes Lannoo-Van Wanseele had decennia bestuurderservaring achter de rug. Ze is de onafhankelijke voorzitter van de graanstokerij Filliers Distillery. Een tweede mandaat bekleedt ze als onafhankelijk bestuurder bij het familiale bouwbedrijf Vandenbussche in Aalter. Haar echtgenoot Dirk Lannoo (61) is de nummer twee van Katoen Natie, de onderneming van Fernand Huts.

Wat is het grote verschil tussen een bedrijf en een gemeente leiden?

AGNES LANNOO-VAN WANSEELE. “Je moet geduld hebben. Vooral in het begin voelde ik het verschil. Democratie werkt veel trager dan een bedrijf. Maar ik zou nooit in een ander systeem willen leven. Democratie staat nog altijd garant voor het beste leven. Een bedrijfsleider kan sneller schakelen in een bepaalde strategische richting. In de politiek zoek je een maatschappelijk draagvlak en houd je rekening met veel meer belangen. Uiteraard mag het allemaal niet té traag gaan. Je mag ook niet té geduldig worden. In het gemeentehuis vindt men mij nog altijd ongeduldig. Ik wil dat de zaken vooruitgaan, dat projecten kunnen doorstromen.”

In het gemeentehuis vindt men mij ongeduldig. Ik wil dat de zaken vooruit gaan

Wat kunnen politici van een bedrijf leren?

LANNOO-VAN WANSEELE. “In raden van bestuur werk je met elkaar, je versterkt elkaar. Het team is sterker dan een individu. Ik ben een bestuurder van familiale bedrijven. Daar heb je actieve en passieve aandeelhouders, onderwerpen zoals de opvolging en de generatiewissel. Als onafhankelijk bestuurder moet je neutraal blijven en een draagvlak zoeken voor die aangelegenheden. Ook in het college van de burgemeester en de schepenen worden beslissingen collegiaal genomen. En als de oppositie terechte opmerkingen maakt, hou ik daar rekening mee. Sommigen vonden dat vreemd. ‘Wat doe je nu? Je geeft de oppositie gelijk!'”

Welke managementprincipes past u toe in het gemeentehuis?

LANNOO-VAN WANSEELE. “Een van mijn principes is dat je zo weinig mogelijk beslag moet leggen op de middelen van de burgers en de bedrijven. Je moet met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk realiseren. De voorbije legislatuur hebben we aanzienlijk bespaard in de werkingskosten. In het OCMW bijvoorbeeld was er een schoonmaakdienst. Die werkte volgens het oude principe. We hebben er een dienstenchequebedrijf van gemaakt. Ik heb een btw-boekhouding ingevoerd, zodat we onze btw deels kunnen recupereren. We hebben een aankoopdienst opgezet, waarmee we betere voorwaarden konden bedingen. Onze telefoontarieven bijvoorbeeld werden 80 procent goedkoper. Dat geld hebben we opnieuw geïnvesteerd in rioleringen, fietspaden, wegen, veiligheid. Onze financiële schulden zijn met de helft gedaald.”

Partner Content