Verzekeraar Ageas gaat vanaf 12 augustus voor 200 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

De operatie komt bovenop twee eerdere aandeleninkoopprogramma's van samen 450 miljoen euro, en de uitkering van een cashdividend de voorbije vier jaar. Alles samen vloeide sinds 2009 al 1,7 miljard euro terug naar de aandeelhouders.

De aankondiging om eigen aandelen in te kopen, werd vrijdag positief onthaald op de beurs, want kort na de middag stond het aandeel van Ageas tot 3 procent hoger. Het aandeel staat met een koers van meer dan 31 euro ook bijna op het hoogste peil sinds de val van Fortis eind 2008. Die hoge koers heeft er volgens topman Bart De Smet mee voor gezorgd dat het aandeleninkoopprogramma deze keer over een jaar is gespreid. "Dat geeft ons meer flexibiliteit", zei hij vrijdag in een toelichting.

Het belonen van de aandeelhouders is een van de kernpunten van de strategie van Ageas, die in 2009 werd vastgelegd tot 2015. Ook het versterken van de verzekeringsactiviteit via organische groei en selectieve overnames is een van de speerpunten. De voorbije vier jaar werd hierin meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd, onder meer door een samenwerkingsakoord met het Britse Tesco en overnames in Azië.

Wat mogelijke overnames betreft, gelden een aantal criteria: een rendement van 11 procent, en de mogelijkheid een toppositie te bekleden in de verzekeringsmarkt van een land. De Belgische verzekeraar mikt voor uitbreiding op landen waar Ageas al actief is, zoals onder meer in België, Groot-Brittannië en Turkije. Maar ook nieuwe markten in Azië met een groot groeipotentieel, zoals de Filipijnen of Vietnam, komen in aanmerking.

"Als we de volgende jaren echter geen acquisities zouden vinden die aan onze criteria voldoen, dan is het niet uitgesloten dat er weer geld naar de aandeelhouders vloeit", aldus topman De Smet. De cashpositie van Ageas is sinds eind vorig jaar trouwens met meer dan 800 miljoen gestegen, tot ruim 2 miljard euro. Dat is vooral te danken aan de deal rond 'bad bank' Royal Park Investments. (Belga/BO)

Verzekeraar Ageas gaat vanaf 12 augustus voor 200 miljoen euro eigen aandelen inkopen.De operatie komt bovenop twee eerdere aandeleninkoopprogramma's van samen 450 miljoen euro, en de uitkering van een cashdividend de voorbije vier jaar. Alles samen vloeide sinds 2009 al 1,7 miljard euro terug naar de aandeelhouders. De aankondiging om eigen aandelen in te kopen, werd vrijdag positief onthaald op de beurs, want kort na de middag stond het aandeel van Ageas tot 3 procent hoger. Het aandeel staat met een koers van meer dan 31 euro ook bijna op het hoogste peil sinds de val van Fortis eind 2008. Die hoge koers heeft er volgens topman Bart De Smet mee voor gezorgd dat het aandeleninkoopprogramma deze keer over een jaar is gespreid. "Dat geeft ons meer flexibiliteit", zei hij vrijdag in een toelichting. Het belonen van de aandeelhouders is een van de kernpunten van de strategie van Ageas, die in 2009 werd vastgelegd tot 2015. Ook het versterken van de verzekeringsactiviteit via organische groei en selectieve overnames is een van de speerpunten. De voorbije vier jaar werd hierin meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd, onder meer door een samenwerkingsakoord met het Britse Tesco en overnames in Azië. Wat mogelijke overnames betreft, gelden een aantal criteria: een rendement van 11 procent, en de mogelijkheid een toppositie te bekleden in de verzekeringsmarkt van een land. De Belgische verzekeraar mikt voor uitbreiding op landen waar Ageas al actief is, zoals onder meer in België, Groot-Brittannië en Turkije. Maar ook nieuwe markten in Azië met een groot groeipotentieel, zoals de Filipijnen of Vietnam, komen in aanmerking. "Als we de volgende jaren echter geen acquisities zouden vinden die aan onze criteria voldoen, dan is het niet uitgesloten dat er weer geld naar de aandeelhouders vloeit", aldus topman De Smet. De cashpositie van Ageas is sinds eind vorig jaar trouwens met meer dan 800 miljoen gestegen, tot ruim 2 miljard euro. Dat is vooral te danken aan de deal rond 'bad bank' Royal Park Investments. (Belga/BO)