Ageas en BNP Paribas Fortis bereikten deze ochtend een akkoord over de gedeeltelijke afwikkeling van een aantal hybride effecten en de inkoop van een obligatielening die de Fortis-groep nog voor haar ontmanteling had uitgegeven.

Concreet zal BNP Paribas een bod lanceren op 3 miljard euro cashes. In een tweede fase zal de bank die effecten omzetten in de onderliggende aandelen Ageas, met de verplichting om die aandelen zes maanden lang aan te houden alvorens ze te verkopen. Ageas betaalt BNP Paribas een schadevergoeding voor het omzetten van die aandelen. In ruil houdt het RPN-mechanisme (dat de waarde-evolutie van de Ageas-aandelen moest compenseren) op te bestaan.

Tevens betaalt BNP Paribas Fortis een obligatielening terug die in 2001 door Fortis Bank was uitgegeven, maar uiteindelijk voor 95 procent in handen van Ageas was beland. Door deze transactie verlaagt Ageas aanzienlijk haar kredietrisico op BNP Paribas Fortis.

De risico's kunnen met 2,5 tot 4 miljard euro verminderen. Tegelijkertijd zullen de resultaten die Ageas in de toekomst publiceert er heel wat minder volatiel op worden en verbetert het liquiditeitsprofiel van de verzekeraar.

Voor BNP Paribas Fortis is de deal interessant op de langere termijn. Aan de cashes hangt een rentecoupon van meer dan 10 procent. De bank kan zich veel goedkoper op de markt financieren en heeft er dus baat bij de effecten op te kopen. Op korte termijn heeft de transactie wel een negatief effect op de resultatenrekening. Volgens BNP Paribas Fortis is er maximaal sprake van een eenmalig verlies van 120 miljoen euro.

De 3 miljard euro cashes staan ten belope van 650 miljoen euro als kapitaal in de boeken van BNP Paribas Fortis. En ook de obligatielening staat voor 1 miljard euro als kapitaal in de boeken. De transacties kunnen dus leiden tot vermindering van het eigen vermogen van BNP Paribas Fortis. Maar de Belgische dochter van de Franse bank heeft een 'kapitaaloverschot': de Tier1-kapitaalratio bedraagt 16 procent, ruim meer dan de vereiste 9 procent tegen medio dit jaar.

Patrick Claerhout

Het Ageas-aandeel op Euronext Brussel noteerde donderdag ruim 10 procent hoger tot 1,61 euro.

Ageas en BNP Paribas Fortis bereikten deze ochtend een akkoord over de gedeeltelijke afwikkeling van een aantal hybride effecten en de inkoop van een obligatielening die de Fortis-groep nog voor haar ontmanteling had uitgegeven. Concreet zal BNP Paribas een bod lanceren op 3 miljard euro cashes. In een tweede fase zal de bank die effecten omzetten in de onderliggende aandelen Ageas, met de verplichting om die aandelen zes maanden lang aan te houden alvorens ze te verkopen. Ageas betaalt BNP Paribas een schadevergoeding voor het omzetten van die aandelen. In ruil houdt het RPN-mechanisme (dat de waarde-evolutie van de Ageas-aandelen moest compenseren) op te bestaan. Tevens betaalt BNP Paribas Fortis een obligatielening terug die in 2001 door Fortis Bank was uitgegeven, maar uiteindelijk voor 95 procent in handen van Ageas was beland. Door deze transactie verlaagt Ageas aanzienlijk haar kredietrisico op BNP Paribas Fortis.De risico's kunnen met 2,5 tot 4 miljard euro verminderen. Tegelijkertijd zullen de resultaten die Ageas in de toekomst publiceert er heel wat minder volatiel op worden en verbetert het liquiditeitsprofiel van de verzekeraar. Voor BNP Paribas Fortis is de deal interessant op de langere termijn. Aan de cashes hangt een rentecoupon van meer dan 10 procent. De bank kan zich veel goedkoper op de markt financieren en heeft er dus baat bij de effecten op te kopen. Op korte termijn heeft de transactie wel een negatief effect op de resultatenrekening. Volgens BNP Paribas Fortis is er maximaal sprake van een eenmalig verlies van 120 miljoen euro. De 3 miljard euro cashes staan ten belope van 650 miljoen euro als kapitaal in de boeken van BNP Paribas Fortis. En ook de obligatielening staat voor 1 miljard euro als kapitaal in de boeken. De transacties kunnen dus leiden tot vermindering van het eigen vermogen van BNP Paribas Fortis. Maar de Belgische dochter van de Franse bank heeft een 'kapitaaloverschot': de Tier1-kapitaalratio bedraagt 16 procent, ruim meer dan de vereiste 9 procent tegen medio dit jaar. Patrick Claerhout Het Ageas-aandeel op Euronext Brussel noteerde donderdag ruim 10 procent hoger tot 1,61 euro.