De christelijke vakbond ACV heeft bij de directie van Electrabel een stakingsaanzegging ingediend. Als er geen compromis uit de bus komt, pakt het ACV vanaf volgende week vrijdag uit met een staking in de zogenaamde Productiezone Noord. Dat kon Trends vernemen en werd door het ACV bevestigd.

De directe aanleiding voor de onvrede is het dossier van de biomassa- en gascentrale in Ruien (nabij Oudenaarde), die volgens plan van de directie van Electrabel dicht gaat op 1 september 2013. De voorbije dagen kregen de 108 mensen die in Ruien aan de slag zijn, nog eens te horen dat er maar "één kans op duizend" is dat de centrale langer open blijft.

Het ACV wil dat de centrale langer open blijft. Maar als dat toch niet kan, dan wordt aangedrongen op een aanvaardbare sociale begeleiding. Ook daar geeft de directie niet thuis, aldus bronnen bij het ACV. De vakbond heeft drie eisen: een sociaal aanvaardbare herplaatsing van personeel naar andere centrales, een uitstapregeling voor oudere werknemers en een vertrekpremie voor die medewerkers die het bedrijf willen verlaten. De directie van Electrabel is voorlopig doof gebleven voor dat eisenpakket. De kans dat het echt tot een staking komt is groot, ook al wordt er in deze fase nog "diplomatiek overleg" gepleegd.

De Productie Noord van Electrabel omvat de centrale van Ruien, drie centrales in de regio Brugge-Gent, drie in de regio Brussel-Antwerpen en een reeks WKK-centrales die bij niet de minste bedrijven (Bekaert, Fluxys, Total Fina en andere) opgesteld staan. (KC)

De christelijke vakbond ACV heeft bij de directie van Electrabel een stakingsaanzegging ingediend. Als er geen compromis uit de bus komt, pakt het ACV vanaf volgende week vrijdag uit met een staking in de zogenaamde Productiezone Noord. Dat kon Trends vernemen en werd door het ACV bevestigd. De directe aanleiding voor de onvrede is het dossier van de biomassa- en gascentrale in Ruien (nabij Oudenaarde), die volgens plan van de directie van Electrabel dicht gaat op 1 september 2013. De voorbije dagen kregen de 108 mensen die in Ruien aan de slag zijn, nog eens te horen dat er maar "één kans op duizend" is dat de centrale langer open blijft.Het ACV wil dat de centrale langer open blijft. Maar als dat toch niet kan, dan wordt aangedrongen op een aanvaardbare sociale begeleiding. Ook daar geeft de directie niet thuis, aldus bronnen bij het ACV. De vakbond heeft drie eisen: een sociaal aanvaardbare herplaatsing van personeel naar andere centrales, een uitstapregeling voor oudere werknemers en een vertrekpremie voor die medewerkers die het bedrijf willen verlaten. De directie van Electrabel is voorlopig doof gebleven voor dat eisenpakket. De kans dat het echt tot een staking komt is groot, ook al wordt er in deze fase nog "diplomatiek overleg" gepleegd. De Productie Noord van Electrabel omvat de centrale van Ruien, drie centrales in de regio Brugge-Gent, drie in de regio Brussel-Antwerpen en een reeks WKK-centrales die bij niet de minste bedrijven (Bekaert, Fluxys, Total Fina en andere) opgesteld staan. (KC)