ACV neemt Eandis onder vuur

09/12/13 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Bron: Trends

Onlangs toegekende driejarencontracten ter waarde van 530 miljoen euro van een reeks Vlaamse nutsbedrijven, waaronder Eandis, het grootste Vlaamse energiedistributiebedrijf, hebben volgens vakbond ACV de deur opengezet voor sociale dumping. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

ACV neemt Eandis onder vuur

De driejarencontracten voor de uitvoering van nieuwe aansluitingen en de aanleg van kabels en leidingen in Vlaanderen werden toegekend door Synductis. Dat samenwerkingsverband werd in het leven geroepen door enkele nutsbedrijven, waaronder Eandis.

Het doel daarbij is infrastructuurwerken van verschillende nutsbedrijven op elkaar af te stemmen.

Vakbondssecretaris Chris Van Mol en de voorzitter van ACV Bouw-Industrie & Energie, Stefan Vanthourenhout, waarschuwen dat met de huidige stand-van-zaken voor het eerst sociale dumping binnensluipt bij werken in opdracht van openbare nutsbedrijven.

Het grootste contract werd toegekend voor werken die uitbesteed worden door Eandis en enkele watermaatschappijen.

"We horen zelfs dat bonafide bedrijven die een bodemprijs hebben ingediend, nog een eind boven de aanbiedingen liggen van de bedrijven die het uiteindelijk hebben gehaald", zegt Van Mol. "En wat ons nog ongeruster maakt, is dat een van de winnaars van de aanbesteding gemiddelde personeelskosten heeft van 9.000 euro per jaar. Dat terwijl het gemiddelde in de sector tussen 35.000 en 40.000 euro ligt."

Volgens het ACV leggen bonafide bedrijven het bijlkje erbij neer, terwijl andere bedrijven die onder de kostprijs gaan werken met allerhande vage constructies de opdrachten binnenhalen. "Enerzijds komen vanuit de federale regering geluiden over de noodzaak om sociale dumping te bestrijden, maar anderzijds zijn overheidsbedrijven zoals Eandis de sociale dumping aan het organiseren", verduidelijkt de vakbondsman.

Van Mol schat dat minstens driehonderd werknemers van kabel- en leidingsbedrijven hun job zullen verliezen. Eandis heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners