Militanten vragen aan de vooravond van de pensioenconferentie om maatregelen van zowel werkgevers als de overheid, zoals het herstel van alle SWT-rechten, het 'insourcen' van uitbestede jobs en een erkenning als zwaar beroep.

Sinds 8.00 uur staan een 25-tal arbeiders en bedienden uit de (petro)chemiesector in Antwerpen op de kruising van de Scheldelaan en de Oosterweelsteenweg, met spandoeken en nagemaakte verkeersborden die waarschuwen voor bejaarde personen.

De borden verwijzen naar de verhoging van de pensioenleeftijd door de federale overheid en het tot op hogere leeftijd beschikbaar maken voor de arbeidsmarkt van bruggepensioneerden via het SWT-systeem.

"Werkbare arbeidsvoorwaarden"

ABVV doet maandag een tweeledige oproep. Zo vragen ze de werkgevers om "werkbare" arbeidsvoorwaarden voor de gevaarlijke en intensieve ploegenarbeid. Men wil meer menselijke shiftsystemen, meer dagjobs en het 'insourcen' van uitbestede activiteiten. Men vraagt de werkgevers ook dat men aan hetzelfde zeel trekt bij de federale regering.

De regering wordt onder meer gevraagd om de beschikbaarheidsleeftijd van SWT opnieuw te verlagen naar 56 jaar. Ook een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 vanaf 2030 wordt als onrealistisch aanzien. (Belga/NS)

Militanten vragen aan de vooravond van de pensioenconferentie om maatregelen van zowel werkgevers als de overheid, zoals het herstel van alle SWT-rechten, het 'insourcen' van uitbestede jobs en een erkenning als zwaar beroep. Sinds 8.00 uur staan een 25-tal arbeiders en bedienden uit de (petro)chemiesector in Antwerpen op de kruising van de Scheldelaan en de Oosterweelsteenweg, met spandoeken en nagemaakte verkeersborden die waarschuwen voor bejaarde personen. De borden verwijzen naar de verhoging van de pensioenleeftijd door de federale overheid en het tot op hogere leeftijd beschikbaar maken voor de arbeidsmarkt van bruggepensioneerden via het SWT-systeem. ABVV doet maandag een tweeledige oproep. Zo vragen ze de werkgevers om "werkbare" arbeidsvoorwaarden voor de gevaarlijke en intensieve ploegenarbeid. Men wil meer menselijke shiftsystemen, meer dagjobs en het 'insourcen' van uitbestede activiteiten. Men vraagt de werkgevers ook dat men aan hetzelfde zeel trekt bij de federale regering. De regering wordt onder meer gevraagd om de beschikbaarheidsleeftijd van SWT opnieuw te verlagen naar 56 jaar. Ook een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 vanaf 2030 wordt als onrealistisch aanzien. (Belga/NS)