ABN Amro mag van Europese Commissie niet concurreren op prijs

Zolang ABN Amro afhankelijk is van de Nederlandse staat, mag de bank van de Europese Commissie niet agressief concurreren op prijs. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde brief van de commissie aan de Nederlandse overheid.

In februari had de commissie de Nederlandse kapitaalinjectie van 6,9 miljard in ABN Amro voorlopig goedgekeurd. Maar omdat Europa vreest dat die overheidssteun kan leiden tot verstoring van de concurrentieverhoudingen, moet de bank zich voor een groot deel van zijn producten onthouden van prijsleiderschap. De Bank-verzekeraar ING, die twee keer staatssteun heeft gekregen, kreeg vorig jaar overigens een vergelijkbare maatregel opgelegd.

ABN Amro liet in een reactie alvast weten dat het op de hoogte is van deze beschikking en dat daarover al overleg gepleegd werd met de commissie. “Wij zullen de maatregel volledig blijven naleven”, aldus de bank.

Op het hoogtepunt van de financiële crisis, in het najaar van 2008, werden de Nederlandse delen van Fortis genationaliseerd. Daarbij kreeg de Nederlandse overheid onder meer ABN Amro en Fortis Bank Nederland in handen. Deze banken zijn onlangs gefuseerd en gaan verder als een grote bank onder de naam ABN Amro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content