AB InBev zet zich schrap voor de rechtszaak tegen de Amerikaanse mededingingsoverheden. Die willen niet dat de wereldbrouwer het Mexicaanse Grupo Modelo overneemt. AB InBev maakte deze zomer bekend dat het de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo wil overnemen. Het Amerikaanse federale Department of Justice (DoJ) verzet zich daartegen omdat het vreest dat AB InBev daardoor ook indirect Crown Imports, de invoerder van de Grupo Modelo-bieren, zal controleren. Die de toenemende concentratie op de Amerikaanse thuismarkt zou tot hogere prijzen leiden, vreest het DoJ.

AB InBev heeft nu voor de komende rechtszaak tegen de Amerikaanse mededingingsoverheden het Amerikaanse advocatenbureau Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom in de arm genomen.

De afdeling mededinging staat er onder leiding van Steven C. Sunshine, die de afgelopen jaren bekendheid verwierf met enkele belangrijke rechtszaken. Hij vertegenwoordigde onder meer de telecommunicatiespeler Sprint, het nummer drie in de VS, in zijn klacht tegen de overname van T-Mobile door AT&T voor 39 miljard dollar. Het leverde hem een bijzondere vermelding op in The Financial Times als "meest vernieuwende advocaat". Sunshine werkte ook al voor het DoJ, dat in deze zaak dus aan de andere kant staat.

AB InBev heeft vorige vrijdag in een memorandum aan de rechter ook gevraagd Crown Imports en zijn mede-eigenaar Constellation Brands eveneens in de rechtszaak te betrekken. De klacht van het DoJ is enkel tegen AB InBev en Grupo Modelo gericht, terwijl ook Crown Imports en Constellation Brands direct betrokken partij zijn, argumenteert de groep. De vier vormen samen één front. Dat lijkt merkwaardig, want de klacht van het DoJ maakt gewag van een verschil in strategische aanpak tussen de partijen.

Wat betreft zijn verdedigingsstrategie, heeft AB InBev al een tipje van de sluier gelicht. De brouwer stelt dat Crown Imports volledig onafhankelijk zal blijven opereren op de Amerikaanse markt. Daarvoor is een leveringsakkoord afgesloten, dat de bierprijzen tot 2014 bevriest op het niveau van 2012. Daarna gaan de prijzen omhoog. Volgens AB InBev gebeurt dat via een formule die ervoor zorgt dat de prijsstijgingen onder de inflatie uitkomen. In reële termen gaat het dus om een prijsdaling, stelt de groep.

In theorie kan AB InBev na tien jaar Crown Imports kopen, maar volgens de brouwer is dat een onbetaalbare optie. Hij zou dertien keer de ebit moeten betalen. Volgens het jaarrapport van Constellation Brands was de bierimport van Grupo Modelo in 2011 goed voor een bedrijfsresultaat van 431 miljoen dollar. Dertien keer die prijs zou neerkomen op 5,6 miljard dollar, of bijna de volledige bedrijfswinst (5,7 miljard dollar) van AB InBev in Noord-Amerika in 2011.

AB InBev zet zich schrap voor de rechtszaak tegen de Amerikaanse mededingingsoverheden. Die willen niet dat de wereldbrouwer het Mexicaanse Grupo Modelo overneemt. AB InBev maakte deze zomer bekend dat het de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo wil overnemen. Het Amerikaanse federale Department of Justice (DoJ) verzet zich daartegen omdat het vreest dat AB InBev daardoor ook indirect Crown Imports, de invoerder van de Grupo Modelo-bieren, zal controleren. Die de toenemende concentratie op de Amerikaanse thuismarkt zou tot hogere prijzen leiden, vreest het DoJ. AB InBev heeft nu voor de komende rechtszaak tegen de Amerikaanse mededingingsoverheden het Amerikaanse advocatenbureau Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom in de arm genomen. De afdeling mededinging staat er onder leiding van Steven C. Sunshine, die de afgelopen jaren bekendheid verwierf met enkele belangrijke rechtszaken. Hij vertegenwoordigde onder meer de telecommunicatiespeler Sprint, het nummer drie in de VS, in zijn klacht tegen de overname van T-Mobile door AT&T voor 39 miljard dollar. Het leverde hem een bijzondere vermelding op in The Financial Times als "meest vernieuwende advocaat". Sunshine werkte ook al voor het DoJ, dat in deze zaak dus aan de andere kant staat. AB InBev heeft vorige vrijdag in een memorandum aan de rechter ook gevraagd Crown Imports en zijn mede-eigenaar Constellation Brands eveneens in de rechtszaak te betrekken. De klacht van het DoJ is enkel tegen AB InBev en Grupo Modelo gericht, terwijl ook Crown Imports en Constellation Brands direct betrokken partij zijn, argumenteert de groep. De vier vormen samen één front. Dat lijkt merkwaardig, want de klacht van het DoJ maakt gewag van een verschil in strategische aanpak tussen de partijen. Wat betreft zijn verdedigingsstrategie, heeft AB InBev al een tipje van de sluier gelicht. De brouwer stelt dat Crown Imports volledig onafhankelijk zal blijven opereren op de Amerikaanse markt. Daarvoor is een leveringsakkoord afgesloten, dat de bierprijzen tot 2014 bevriest op het niveau van 2012. Daarna gaan de prijzen omhoog. Volgens AB InBev gebeurt dat via een formule die ervoor zorgt dat de prijsstijgingen onder de inflatie uitkomen. In reële termen gaat het dus om een prijsdaling, stelt de groep. In theorie kan AB InBev na tien jaar Crown Imports kopen, maar volgens de brouwer is dat een onbetaalbare optie. Hij zou dertien keer de ebit moeten betalen. Volgens het jaarrapport van Constellation Brands was de bierimport van Grupo Modelo in 2011 goed voor een bedrijfsresultaat van 431 miljoen dollar. Dertien keer die prijs zou neerkomen op 5,6 miljard dollar, of bijna de volledige bedrijfswinst (5,7 miljard dollar) van AB InBev in Noord-Amerika in 2011.