Over twaalf maanden beschouwd gaat het om een nog grotere toename met 12 procent, tegenover 11,8 procent vorige maand.

De grootste toename van het werkaanbod vind je bij de middengeschoolden (+29,7 procent tot 5.323). Nominaal blijven de meeste vacatures bestemd voor hooggeschoolden (8.479 of +20 procent over twaalf maanden)

Toch wordt bij 40 procent van de vacatures geen of nauwelijks diplomavereisten gesteld. 'Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker', luidt het.

Wat de sectoren betreft, is er in de eerste plaats jobwinst bij IT, media en telecom, chemie en energie, water en afvalverwerking.

De dienstverlenende sectoren doen het veel minder goed. Daar is een terugval van het aantal vacatures met 10,9 procent merkbaar.

Ook is er een aanzienlijke terugval in de bouwsector en de financiële dienstverlening. Het aantal vacatures in die sectoren daalde er met respectievelijk 7,8 en 7,9 procent. De VDAB wijst in dat verband op de harde concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven.

Per provincie noteerde Antwerpen in september het grootste aantal vacatures (5.562), gevolgd door Oost-Vlaanderen (4.377), West-Vlaanderen (3.968), Vlaams-Brabant (3.064) en Limburg (2.074).(BO)

Over twaalf maanden beschouwd gaat het om een nog grotere toename met 12 procent, tegenover 11,8 procent vorige maand. De grootste toename van het werkaanbod vind je bij de middengeschoolden (+29,7 procent tot 5.323). Nominaal blijven de meeste vacatures bestemd voor hooggeschoolden (8.479 of +20 procent over twaalf maanden)Toch wordt bij 40 procent van de vacatures geen of nauwelijks diplomavereisten gesteld. 'Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker', luidt het.Wat de sectoren betreft, is er in de eerste plaats jobwinst bij IT, media en telecom, chemie en energie, water en afvalverwerking. De dienstverlenende sectoren doen het veel minder goed. Daar is een terugval van het aantal vacatures met 10,9 procent merkbaar. Ook is er een aanzienlijke terugval in de bouwsector en de financiële dienstverlening. Het aantal vacatures in die sectoren daalde er met respectievelijk 7,8 en 7,9 procent. De VDAB wijst in dat verband op de harde concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven. Per provincie noteerde Antwerpen in september het grootste aantal vacatures (5.562), gevolgd door Oost-Vlaanderen (4.377), West-Vlaanderen (3.968), Vlaams-Brabant (3.064) en Limburg (2.074).(BO)