Dat berichten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. Dat waren er 2,94 procent meer dan een jaar geleden, zo blijkt uit een inventarisatie door de Startersservice van de ondernemersorganisatie Unizo. De laatste keer dat het aantal starters nog toenam, was in de tweede helft van 2007.

"Ik hoop dat dit het begin van goed nieuws is", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. "De crisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal startende zelfstandigen twee jaar lang daalde. Nu lijkt er sprake van een ommekeer. Maar we moeten relativeren: het aantal starters ligt nog ongeveer 7 procent onder dat van 2007. Het verlies van de crisis is dus nog niet goedgemaakt."

Hoopgevend is wel dat de grootste stijging zich aan het einde van het semester voordeed.

Unizo stelt voorts vast dat de opleving niet helemaal evenwichtig is verdeeld. Zo blijft de sector gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening achter ten opzichte van andere sectoren. Voorts daalt het aandeel van eenmanszaken ten voordele van andere vennootschapsvormen, zoals de bvba.

De meeste starters zijn te vinden in de provincie Antwerpen, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Oost-Vlaanderen.

Om potentiële starters makkelijker over de streep te trekken, is Unizo onlangs begonnen met de zogenaamde startsimulator, waarbij het opstarten van een eigen zaak online voorbereid kan worden.

Dat berichten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. Dat waren er 2,94 procent meer dan een jaar geleden, zo blijkt uit een inventarisatie door de Startersservice van de ondernemersorganisatie Unizo. De laatste keer dat het aantal starters nog toenam, was in de tweede helft van 2007. "Ik hoop dat dit het begin van goed nieuws is", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. "De crisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal startende zelfstandigen twee jaar lang daalde. Nu lijkt er sprake van een ommekeer. Maar we moeten relativeren: het aantal starters ligt nog ongeveer 7 procent onder dat van 2007. Het verlies van de crisis is dus nog niet goedgemaakt." Hoopgevend is wel dat de grootste stijging zich aan het einde van het semester voordeed. Unizo stelt voorts vast dat de opleving niet helemaal evenwichtig is verdeeld. Zo blijft de sector gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening achter ten opzichte van andere sectoren. Voorts daalt het aandeel van eenmanszaken ten voordele van andere vennootschapsvormen, zoals de bvba. De meeste starters zijn te vinden in de provincie Antwerpen, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Oost-Vlaanderen. Om potentiële starters makkelijker over de streep te trekken, is Unizo onlangs begonnen met de zogenaamde startsimulator, waarbij het opstarten van een eigen zaak online voorbereid kan worden.