Het geld gaat vooral naar de aandeelhouders, en minder naar de werknemers of de fiscus. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen opvroeg bij de Nationale Bank en minister van Financiën Didier Reynders, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Bedrijfswinsten

Tussen 2000 en 2009 stegen de bedrijfswinsten van 47 naar liefst 82 miljard, een stijging met 75 procent. De investeringen gingen maar met tien miljard omhoog, een stijging met 32 procent. Ook de fiscus werd er niet fors beter van want de opbrengst van de vennootschapsbelasting steeg over dezelfde periode met amper enkele honderden miljoenen.

Loonmassa

De werknemers waren evenmin de grootste begunstigden, al steeg de totale loonmassa van de bedrijven met ongeveer veertig procent. Het waren vooral de aandeelhouders die profiteerden, zo blijkt. De dividenden klommen de voorbije jaren van negen naar zesentwintig miljard, een verdrievoudiging.

Opvallend is dat de economische crisis daar geen impact op heeft. Zo was de stijging in 2008 en 2009 het scherpst. (Belga/EE)

Het geld gaat vooral naar de aandeelhouders, en minder naar de werknemers of de fiscus. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen opvroeg bij de Nationale Bank en minister van Financiën Didier Reynders, zo schrijft Het Nieuwsblad. Bedrijfswinsten Tussen 2000 en 2009 stegen de bedrijfswinsten van 47 naar liefst 82 miljard, een stijging met 75 procent. De investeringen gingen maar met tien miljard omhoog, een stijging met 32 procent. Ook de fiscus werd er niet fors beter van want de opbrengst van de vennootschapsbelasting steeg over dezelfde periode met amper enkele honderden miljoenen. Loonmassa De werknemers waren evenmin de grootste begunstigden, al steeg de totale loonmassa van de bedrijven met ongeveer veertig procent. Het waren vooral de aandeelhouders die profiteerden, zo blijkt. De dividenden klommen de voorbije jaren van negen naar zesentwintig miljard, een verdrievoudiging. Opvallend is dat de economische crisis daar geen impact op heeft. Zo was de stijging in 2008 en 2009 het scherpst. (Belga/EE)