Het jaar 2010 was voor de kmo's financieel een beter jaar dan de periode 2008-2009, maar de resultaten bleven toch onder het niveau van voor de crisis. Zo luidt de conclusie in het kmo-rapport editie 2011.

De productiviteit hernam in 2010, maar bleef dus onder het
precrisisniveau. "De productiviteit zou verder moeten oplopen, willen ondernemingen kostenfactoren als hoge lonen en energie blijvend kunnen compenseren", klinkt het.

De zogenaamde FITO-meter, die de financiële parameters uit de jaarrekening vat in één indicator, hernam lichtjes maar niet tot boven het precrisisniveau. De Vlaamse ondernemers haalden een rendement van 8,3 procent op het geïnvesteerde vermogen, wat volgens Unizo "zeker geen grote winsten inhoudt".

Gevarenzone

Ongeveer 16 procent van de Vlaamse kmo's - omgerekend 85.000 bedrijven - kwamen in 2011 in de gevarenzone, met verhoogd risico op faling. Het Belgische gemiddelde lag op 17,3 procent. Dat betekent dus dat 84 procent van de Vlaamse kmo's weinig (70,6 procent) of matig risico (13,8 procent) loopt op een faillissement.

Volgens Unizo is bovenstaande vaststelling een teken dat de crisis niet de gezonde kmo's aangetast heeft, die de magere jaren doorkomen met hun aangelegde buffers, maar wel de wankele bedrijven de genadestoot heeft gegeven.

De sectoren met het grootste risico op een faillissement zijn de horeca, groothandel en handelsbemiddeling. Startende ondernemers in de schoonheidssector en computerconsultancy hadden de grootste kans op slagen.

Moeilijk jaar

Unizo-topman Karel Van Eetvelt kondigt 2012 als een moeilijk jaar aan voor de ondernemingen in ons land. Van Eetvelt dringt hij er bij de Vlaamse regering op aan voor een ondernemersvriendelijker beleid te zorgen. Dat zou onder meer kunnen gebeuren door het "sneller afleveren van vergunningen, verminderen van administratieve lasten en door een ondernemersgerichter preventief bedrijfsbeleid".

Vlaanderen telde in 2010 546.879 kmo's, waarvan iets meer dan de helft kmo-vennootschappen en de rest eenmanszaken. (BO/Belga)

Het volledige kmo-rapport kunt u hier downloaden (pdf)

Het jaar 2010 was voor de kmo's financieel een beter jaar dan de periode 2008-2009, maar de resultaten bleven toch onder het niveau van voor de crisis. Zo luidt de conclusie in het kmo-rapport editie 2011.De productiviteit hernam in 2010, maar bleef dus onder het precrisisniveau. "De productiviteit zou verder moeten oplopen, willen ondernemingen kostenfactoren als hoge lonen en energie blijvend kunnen compenseren", klinkt het. De zogenaamde FITO-meter, die de financiële parameters uit de jaarrekening vat in één indicator, hernam lichtjes maar niet tot boven het precrisisniveau. De Vlaamse ondernemers haalden een rendement van 8,3 procent op het geïnvesteerde vermogen, wat volgens Unizo "zeker geen grote winsten inhoudt". GevarenzoneOngeveer 16 procent van de Vlaamse kmo's - omgerekend 85.000 bedrijven - kwamen in 2011 in de gevarenzone, met verhoogd risico op faling. Het Belgische gemiddelde lag op 17,3 procent. Dat betekent dus dat 84 procent van de Vlaamse kmo's weinig (70,6 procent) of matig risico (13,8 procent) loopt op een faillissement.Volgens Unizo is bovenstaande vaststelling een teken dat de crisis niet de gezonde kmo's aangetast heeft, die de magere jaren doorkomen met hun aangelegde buffers, maar wel de wankele bedrijven de genadestoot heeft gegeven. De sectoren met het grootste risico op een faillissement zijn de horeca, groothandel en handelsbemiddeling. Startende ondernemers in de schoonheidssector en computerconsultancy hadden de grootste kans op slagen. Moeilijk jaarUnizo-topman Karel Van Eetvelt kondigt 2012 als een moeilijk jaar aan voor de ondernemingen in ons land. Van Eetvelt dringt hij er bij de Vlaamse regering op aan voor een ondernemersvriendelijker beleid te zorgen. Dat zou onder meer kunnen gebeuren door het "sneller afleveren van vergunningen, verminderen van administratieve lasten en door een ondernemersgerichter preventief bedrijfsbeleid". Vlaanderen telde in 2010 546.879 kmo's, waarvan iets meer dan de helft kmo-vennootschappen en de rest eenmanszaken. (BO/Belga)