Spooknota's, valse facturen, claims voor onbestaande reclamegidsen. De totale economische schade ervan wordt geschat op 800 miljoen tot 1 miljard euro in de Benelux, blijkt uit een rapport dat De Morgen en Le Soir konden inkijken.

Liefst 80 procent van de ondernemers in de Benelux werden de voorbije drie jaar gemiddeld vier keer per jaar geconfronteerd met dergelijke spooknota's (valse facturen, malafide claims voor reclamegidsen, valse domeinnamen, phishingpraktijken). Dat blijkt uit een onderzoek van de Benelux Unie, een intergouvernementele organisatie.

"Nietsvermoedende bedienden die de ene factuur na de andere te slikken krijgen, zetten zonder argwaan hun handtekening, of storten het bedrag", zegt Luc Willems, adjunct-secretaris generaal van het Benelux-secretariaat. "De bedragen zijn meestal net niet te hoog om onraad te ruiken of een verdere controle uit te voeren."

Gemiddelde schade per bedrijf: 5.000 euro

De gemiddelde schade per bedrijf is zowat 5.000 euro. Bovendien zijn deze cijfers allicht nog een grove onderschatting. Tal van bedrijven weten vaak niet eens dat ze slachtoffer zijn van een fraude. En van zij die het wel weten doet het gros geen aangifte. De betrokken ministeries komen over de kwestie samen voor overleg. (Belga/SD)

Spooknota's, valse facturen, claims voor onbestaande reclamegidsen. De totale economische schade ervan wordt geschat op 800 miljoen tot 1 miljard euro in de Benelux, blijkt uit een rapport dat De Morgen en Le Soir konden inkijken. Liefst 80 procent van de ondernemers in de Benelux werden de voorbije drie jaar gemiddeld vier keer per jaar geconfronteerd met dergelijke spooknota's (valse facturen, malafide claims voor reclamegidsen, valse domeinnamen, phishingpraktijken). Dat blijkt uit een onderzoek van de Benelux Unie, een intergouvernementele organisatie. "Nietsvermoedende bedienden die de ene factuur na de andere te slikken krijgen, zetten zonder argwaan hun handtekening, of storten het bedrag", zegt Luc Willems, adjunct-secretaris generaal van het Benelux-secretariaat. "De bedragen zijn meestal net niet te hoog om onraad te ruiken of een verdere controle uit te voeren." Gemiddelde schade per bedrijf: 5.000 euroDe gemiddelde schade per bedrijf is zowat 5.000 euro. Bovendien zijn deze cijfers allicht nog een grove onderschatting. Tal van bedrijven weten vaak niet eens dat ze slachtoffer zijn van een fraude. En van zij die het wel weten doet het gros geen aangifte. De betrokken ministeries komen over de kwestie samen voor overleg. (Belga/SD)