Sanoma Media België wil een collectief ontslag doorvoeren met een impact op 65 banen in alle personeelscategorieën. Dat meldt het mediabedrijf na een bijzondere ondernemingsraad donderdagochtend.

Het bedrijf, met hoofdzetel in Mechelen, wil de integratie met Sanoma Nederland voortzetten. De vakbonden hopen het banenverlies nog te beperken.

Verkoop

Sanoma verkocht in 2015 een groot deel van zijn activiteiten. De tijdschriften Humo, Story, Teve-blad en Vitaya werden verkocht aan De Persgroep. De participatie in De Vijver Media werd verkocht aan Telenet.

Het Finse mediabedrijf wil de focus in België voortaan leggen op 'Vrouwen' en 'Home & Deco'. De locatie in Mechelen telt vandaag nog een 300-tal werknemers. De integratie met Nederland wordt doorgezet. Die zal leiden tot 'een wendbare organisatie in België, die meer is afgestemd op een snel veranderende marktomgeving en zorgt voor een betere samenwerking tussen beide entiteiten, waardoor het schaalvoordeel optimaal benut wordt, steunend op een duurzame lokale verankering voor zowel de advertentiemarkt als de consumentenmarkt'.

Schokgolf

De vakbonden verwachten een schokgolf bij het personeel. "De magazinemarkt zit in een zeer zware crisis. De directie zegt nu dat ze niet tevreden is met een winstmarge van 5 procent, maar 10 procent wil. Voor een onderneming die herstructurering na herstructurering doorvoert, is dat toch een zeer zware boodschap. We gaan hier intern verder over overleggen en polsen wat er leeft bij het personeel", zegt Tijs Hostyn van ACV. "De procedure-Renault is nu opgestart. We nemen de onderhandelingen alvast zeer ernstig. We willen voor elke job bekijken of er een mogelijkheid bestaat om het personeel toch nog in dienst te houden", aldus nog Hostyn. Van de 65 bedreigde functies, zitten er volgens de vakbondsman 27 op de redacties. "Men wil met kleinere redacties werken en meer freelancers inschakelen." (Belga/BO)

Sanoma Media België wil een collectief ontslag doorvoeren met een impact op 65 banen in alle personeelscategorieën. Dat meldt het mediabedrijf na een bijzondere ondernemingsraad donderdagochtend. Het bedrijf, met hoofdzetel in Mechelen, wil de integratie met Sanoma Nederland voortzetten. De vakbonden hopen het banenverlies nog te beperken.Sanoma verkocht in 2015 een groot deel van zijn activiteiten. De tijdschriften Humo, Story, Teve-blad en Vitaya werden verkocht aan De Persgroep. De participatie in De Vijver Media werd verkocht aan Telenet. Het Finse mediabedrijf wil de focus in België voortaan leggen op 'Vrouwen' en 'Home & Deco'. De locatie in Mechelen telt vandaag nog een 300-tal werknemers. De integratie met Nederland wordt doorgezet. Die zal leiden tot 'een wendbare organisatie in België, die meer is afgestemd op een snel veranderende marktomgeving en zorgt voor een betere samenwerking tussen beide entiteiten, waardoor het schaalvoordeel optimaal benut wordt, steunend op een duurzame lokale verankering voor zowel de advertentiemarkt als de consumentenmarkt'. De vakbonden verwachten een schokgolf bij het personeel. "De magazinemarkt zit in een zeer zware crisis. De directie zegt nu dat ze niet tevreden is met een winstmarge van 5 procent, maar 10 procent wil. Voor een onderneming die herstructurering na herstructurering doorvoert, is dat toch een zeer zware boodschap. We gaan hier intern verder over overleggen en polsen wat er leeft bij het personeel", zegt Tijs Hostyn van ACV. "De procedure-Renault is nu opgestart. We nemen de onderhandelingen alvast zeer ernstig. We willen voor elke job bekijken of er een mogelijkheid bestaat om het personeel toch nog in dienst te houden", aldus nog Hostyn. Van de 65 bedreigde functies, zitten er volgens de vakbondsman 27 op de redacties. "Men wil met kleinere redacties werken en meer freelancers inschakelen." (Belga/BO)