Arcopar Actieteam, dat gedupeerde Arco-coöperanten vertegenwoordigt, heeft vrijdag geprotesteerd op de zetel van Belfius en van Beweging.net in Brussel. Er werd een symbolische dagvaarding afgegeven, getekend door een 2.000-tal coöperanten.

De vzw vindt dat zowel de bank als de sociale beweging hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij de afwikkeling van het Arco-dossier. Het Actieteam hekelt ook de grote onduidelijkheid.

50-tal coöperanten, lid van Arcopar Actieteam, protesteerden bij Belfius en beweging.net. Dat zijn de erfgenamen van het dossier: Belfius is de opvolger van Dexia Bank, terwijl Arco de financiële poot was van ACW, omgedoopt in beweging.net.

De manifestanten droegen slogans als "Belfius, geef ons Arcopar-geld terug" of "Staatswaarborg, belofte maakt schuld".

"We willen meer dan 40 procent"

De directe aanleiding voor de actie waren uitspraken van Christian Van Buggenhout, advocaat van de vereffenaars, om de coöperanten die eind september een rechtszaak hebben aangespannen om een schadevergoeding te bekomen, individueel te dagvaarden.

"We weten intussen dat het hier gaat om loze dreigementen, maar vragen ons wel af wat daar achter zit", zegt voorzitter Joost van Elsuwé van het Actieteam.

Hij hekelt ook de grote onduidelijkheid in het dossier. "Hoever staat het met de vereffening? Welke bijdrage levert Belfius? Wat met de belofte in het regeerakkoord? Als de mensen maar 40 procent van hun inleg terugkrijgen, is dat voor ons niet genoeg".

Het Actieteam wil de druk op Belfius en op beweging.net hoog houden. Van Elsuwé verwijst naar een rondvraag bij bijna 2.500 coöperanten, waaruit blijkt dat 76 procent nog klant is van Belfius en 41 procent van een christelijke sociale beweging.

"Minstens 32 procent is bereid zich terug te trekken, als er geen oplossing wordt gevonden", meent de voorzitter. Bij Belfius wilde men vrijdag niet veel kwijt. Er wordt verwezen naar de regering, die de sleutel in handen houdt.

Arco kwam eind 2011 in de problemen nadat Dexia over de kop ging. De vennootschappen Arcopar, Arcofin en Arcoplus worden momenteel nog altijd vereffend: de 780.000 coöperanten wachten dus nog altijd om (een deel van) hun inleg terug te krijgen. De put zou ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. (Belga/NS)

Arcopar Actieteam, dat gedupeerde Arco-coöperanten vertegenwoordigt, heeft vrijdag geprotesteerd op de zetel van Belfius en van Beweging.net in Brussel. Er werd een symbolische dagvaarding afgegeven, getekend door een 2.000-tal coöperanten. De vzw vindt dat zowel de bank als de sociale beweging hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij de afwikkeling van het Arco-dossier. Het Actieteam hekelt ook de grote onduidelijkheid.50-tal coöperanten, lid van Arcopar Actieteam, protesteerden bij Belfius en beweging.net. Dat zijn de erfgenamen van het dossier: Belfius is de opvolger van Dexia Bank, terwijl Arco de financiële poot was van ACW, omgedoopt in beweging.net. De manifestanten droegen slogans als "Belfius, geef ons Arcopar-geld terug" of "Staatswaarborg, belofte maakt schuld". De directe aanleiding voor de actie waren uitspraken van Christian Van Buggenhout, advocaat van de vereffenaars, om de coöperanten die eind september een rechtszaak hebben aangespannen om een schadevergoeding te bekomen, individueel te dagvaarden. "We weten intussen dat het hier gaat om loze dreigementen, maar vragen ons wel af wat daar achter zit", zegt voorzitter Joost van Elsuwé van het Actieteam. Hij hekelt ook de grote onduidelijkheid in het dossier. "Hoever staat het met de vereffening? Welke bijdrage levert Belfius? Wat met de belofte in het regeerakkoord? Als de mensen maar 40 procent van hun inleg terugkrijgen, is dat voor ons niet genoeg". Het Actieteam wil de druk op Belfius en op beweging.net hoog houden. Van Elsuwé verwijst naar een rondvraag bij bijna 2.500 coöperanten, waaruit blijkt dat 76 procent nog klant is van Belfius en 41 procent van een christelijke sociale beweging. "Minstens 32 procent is bereid zich terug te trekken, als er geen oplossing wordt gevonden", meent de voorzitter. Bij Belfius wilde men vrijdag niet veel kwijt. Er wordt verwezen naar de regering, die de sleutel in handen houdt. Arco kwam eind 2011 in de problemen nadat Dexia over de kop ging. De vennootschappen Arcopar, Arcofin en Arcoplus worden momenteel nog altijd vereffend: de 780.000 coöperanten wachten dus nog altijd om (een deel van) hun inleg terug te krijgen. De put zou ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. (Belga/NS)