De keten Club, gespecialiseerd in boeken en papierwaren, lanceert een herstructureringsplan waarbij mogelijk 53 van de 314 banen zullen sneuvelen.

Dat meldt Trends-Tendances, het Franstalige zusterblad van Trends. CEO Marc Huybrechts van Distriplus, de groep boven Club, bevestigt het nieuws maar benadrukt dat het banenverlies veel beperkter kan zijn als de vakbonden akkoord gaan met meer flexibiliteit.

Het gaat dan om geografische flexibiliteit, maar ook tussen functies en op vlak van aantal uren. Er is volgens de CEO bijvoorbeeld veel werk aan de start van het schooljaar, maar in februari is het heel rustig in de winkels.

De directie hoopt tegen eind juni een akkoord te bereiken met de vakbonden.

Winkels sluiten

'Naakte ontslagen zijn niet uit te sluiten, maar we denken niet dat het nodig zal zijn', aldus Huybrechts. Ook het aantal winkels dat de deuren zou moeten sluiten, ligt volgens de CEO van Distriplus nog niet vast. Trends-Tendances spreekt van zeven winkels.

In de voorbije maanden gingen al drie vestigingen dicht: in Anderlecht, Roeselare en Aalst. Ook hierbij merkt de CEO op dat een akkoord over meer flexibiliteit sluitingen kan voorkomen. Er wordt volgens Huybrechts nog gekeken naar een vijftal kleinere winkels, maar er is nog geen beslissing genomen. "We hopen de meerderheid ervan open te houden", zegt hij. De keten telt momenteel nog 31 vestigingen.

Vlaanderen Volgens Trends-Tendances boekt de keten vooral verliezen in Vlaanderen, waar er maar vier winkels zijn. 'Het is duidelijk dat Club beter bekend is in Wallonië en Brussel', zegt Huybrechts daarover. 'In Vlaanderen is het moeilijker, onder meer door de concurrentie van Standaard Boekhandel.'

De keten zal dan ook prioriteit geven aan het Franstalige landsgedeelte, maar van stoppen in Vlaanderen is geen sprake. 'We nemen de beslissing geval per geval. De winkel in Leuven is bijvoorbeeld erg rendabel', luidt het.

Investeren

Huybrechts onderstreept nog dat er 'een verschil is met andere gevallen, zoals Virgin Megastore, ArcelorMittal en Ford Genk'. 'We hebben een duidelijke visie voor de toekomst. Er is plaats voor Club op de markt, het gaat gewoon om een aanpassing van ons model. We zullen nog verder investeren. Dit is zeker niet het einde.' (Belga/KVDA)

De keten Club, gespecialiseerd in boeken en papierwaren, lanceert een herstructureringsplan waarbij mogelijk 53 van de 314 banen zullen sneuvelen. Dat meldt Trends-Tendances, het Franstalige zusterblad van Trends. CEO Marc Huybrechts van Distriplus, de groep boven Club, bevestigt het nieuws maar benadrukt dat het banenverlies veel beperkter kan zijn als de vakbonden akkoord gaan met meer flexibiliteit. Het gaat dan om geografische flexibiliteit, maar ook tussen functies en op vlak van aantal uren. Er is volgens de CEO bijvoorbeeld veel werk aan de start van het schooljaar, maar in februari is het heel rustig in de winkels. De directie hoopt tegen eind juni een akkoord te bereiken met de vakbonden. Winkels sluiten 'Naakte ontslagen zijn niet uit te sluiten, maar we denken niet dat het nodig zal zijn', aldus Huybrechts. Ook het aantal winkels dat de deuren zou moeten sluiten, ligt volgens de CEO van Distriplus nog niet vast. Trends-Tendances spreekt van zeven winkels. In de voorbije maanden gingen al drie vestigingen dicht: in Anderlecht, Roeselare en Aalst. Ook hierbij merkt de CEO op dat een akkoord over meer flexibiliteit sluitingen kan voorkomen. Er wordt volgens Huybrechts nog gekeken naar een vijftal kleinere winkels, maar er is nog geen beslissing genomen. "We hopen de meerderheid ervan open te houden", zegt hij. De keten telt momenteel nog 31 vestigingen. Vlaanderen Volgens Trends-Tendances boekt de keten vooral verliezen in Vlaanderen, waar er maar vier winkels zijn. 'Het is duidelijk dat Club beter bekend is in Wallonië en Brussel', zegt Huybrechts daarover. 'In Vlaanderen is het moeilijker, onder meer door de concurrentie van Standaard Boekhandel.' De keten zal dan ook prioriteit geven aan het Franstalige landsgedeelte, maar van stoppen in Vlaanderen is geen sprake. 'We nemen de beslissing geval per geval. De winkel in Leuven is bijvoorbeeld erg rendabel', luidt het. Investeren Huybrechts onderstreept nog dat er 'een verschil is met andere gevallen, zoals Virgin Megastore, ArcelorMittal en Ford Genk'. 'We hebben een duidelijke visie voor de toekomst. Er is plaats voor Club op de markt, het gaat gewoon om een aanpassing van ons model. We zullen nog verder investeren. Dit is zeker niet het einde.' (Belga/KVDA)