Toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben een schikking bereikt met vijf internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De financiële instellingen moeten stevig in de buidel tasten want in totaal moeten ze 2,6 miljard euro ophoesten.

Het Zwitserse UBS betaalt met bijna 640 miljoen euro het meest. Citigroup schikte voor 535 miljoen euro en JPMorgan Chase voor 530 miljoen euro. Royal Bank of Scotland (RBS) en HSBC schikten voor respectievelijk 507 miljoen euro en 495 miljoen euro. Barclays kreeg woensdag geen boete, het onderzoek daar vordert, aldus de Britse toezichthouder FCA.

De banken wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt.

Eerder lag de sector ook al onder vuur door wantoestanden bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven die in het interbancaire geldverkeer worden gebruikt.

De Zwitserse toezichthouder legde UBS overigens ook op om minimaal 95 procent van zijn wereldwijde valutatransacties te automatiseren. Daarbij moeten bonussen voor valutahandelaren en handelaren in edele metalen voor 2 jaar worden beperkt tot maximaal 200 procent van hun basissalaris. (Belga/NS)

Toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben een schikking bereikt met vijf internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De financiële instellingen moeten stevig in de buidel tasten want in totaal moeten ze 2,6 miljard euro ophoesten.Het Zwitserse UBS betaalt met bijna 640 miljoen euro het meest. Citigroup schikte voor 535 miljoen euro en JPMorgan Chase voor 530 miljoen euro. Royal Bank of Scotland (RBS) en HSBC schikten voor respectievelijk 507 miljoen euro en 495 miljoen euro. Barclays kreeg woensdag geen boete, het onderzoek daar vordert, aldus de Britse toezichthouder FCA. De banken wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt. Eerder lag de sector ook al onder vuur door wantoestanden bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven die in het interbancaire geldverkeer worden gebruikt. De Zwitserse toezichthouder legde UBS overigens ook op om minimaal 95 procent van zijn wereldwijde valutatransacties te automatiseren. Daarbij moeten bonussen voor valutahandelaren en handelaren in edele metalen voor 2 jaar worden beperkt tot maximaal 200 procent van hun basissalaris. (Belga/NS)