279 afvloeiingen in besparingsplan VRT, vakbonden wachten overleg af

© Belga (Archiefbeeld)

Bij de VRT moeten tegen het einde van het jaar 279 mensen afvloeien. Dat heeft de directie voorgesteld aan de raad van bestuur, zo werd maandagavond meegedeeld op een persconferentie. Er zou geen sprake zijn van naakte ontslagen. Vakbonden vinden het plan ontoelaatbaar.

De VRT-directie maakte op een persconferentie duidelijk dat ze er alles aan wil doen om deze afvloeiingen door te voeren op een sociaal verantwoorde manier, onder meer op basis van de vrijwillige vermindering van de tewerkstelling.

Overzicht van het voorgestelde besparingen:

10 procent minder werkingsmiddelen voor de meeste programma’s 5 procent minder werkingsmiddelen voor het nieuws Aantal sportcontracten niet meer vernieuwd Onlineaanbod wordt niet verder uitgebouwd Minder Vlaamse fictiereeksen Minder uitzenduren voor Ketnet Externe productiehuizen

De geplande besparingen hebben ook gevolgen voor de externe productiehuizen. Zij zouden de bestedingen van de VRT met maximaal een kwart zien teruglopen. Toch blijft de VRT kiezen voor een duidelijke samenwerking, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe op de persconferentie. “Er wordt binnen de VRT gestreefd naar 75 procent interne productie, tegenover 25 extern. Daar zal niets aan veranderen”, klonk het.

De openbare omroep moet de volgende twee jaar 65 miljoen euro besparen, bovenop de eerder gerealiseerde besparingen. Volgens Piet Van Roe gaat het om een evenwichtig besparingsplan. “Dit is niet het sociaal bloedblad waar sommigen voor gevreesd hadden”, aldus Van Roe. “Bovendien zal deze besparing ons toelaten om de doelstellingen van de beheersovereenkomst te blijven halen.”

De VRT-directie benadrukte ook dat er nog geen concrete beslissingen genomen zijn in het kader van dit besparingsplan. “Dit is slechts de eerste stap in een heel proces”, luidde het. De VRT-directie zal de bonden dinsdag inlichten over het plan en volgende week maandag volgt ook een onderhoud tussen een delegatie van de raad van bestuur en de vakbonden. Op 30 maart moet de raad van bestuur een beslissing nemen.

“Kortzichtig en ontoelaatbaar”

De vakbonden bij de openbare omroep vinden het besparingsplan zoals het nu voorligt, ontoelaatbaar.

“Als het huidige plan wordt doorgevoerd, is dat een zeer slechte zaak voor het medialandschap in Vlaanderen”, zegt Herman De Backer van ACV. “Er zal onvermijdelijk een impact zijn op de programmatie. De VRT kan onmogelijk hetzelfde werk blijven doen met 279 mensen minder.”

Volgens Luc Vandenhoeck van ACOD kiest de openbare omroep voor een kortzichtige strategie. “Waarom wordt de lopende beheersovereenkomst niet gewoon uitgevoerd terwijl er wordt nagedacht over structurele oplossingen op lange termijn?”, vraagt hij zich af.

Volgende week maandag volgt een onderhoud tussen de raad van bestuur en de bonden. Pas daarna neemt de raad een besluit. “Er volgen wellicht geen stakingsacties vooraleer die beslissing er is”, zegt Brigitte Parisis van VSOA. De bonden geven echter wel aan dat er plannen in de steigers staan voor de periode na de definitieve beslissing.

Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) wilde maandagavond niet ingaan op de besparingsplannen die de VRT-directie eerder op de avond bekend maakte. “Het is nu aan de raad van bestuur en het management om rond de tafel te gaan zitten met de vakbonden om samen tot een evenwichtig en gedragen plan te komen”, liet ze via haar woordvoerster weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content