Het bedrijf maakte de intentie tot sluiting maandag bekend. Door de sluiting komen 267 banen op de tocht te staan.

Photovoltech noemt massale productie-overcapaciteit op de markt, een prijzenoorlog en sterke concurrentie van Aziatische low-cost celproducenten als redenen om de activiteiten stop te zetten. Daardoor is het bedrijf structureel verlieslaten, luidt het.

Overproductie

De productiecapaciteit van zonnecellen stemde in 2011 wereldwijd overeen met 50 gigawatt, terwijl de vraag slechts 29 gigawatt bedroeg. Photovoltech keek vorig jaar aan tegen een verlies van 120 miljoen euro.

Het bedrijf heeft tot op het laatste moment geprobeerd nieuwe partners of investeerders te vinden, maar zonder succes. "Geen enkel dossier was zwaar genoeg. Er waren nooit voldoende garanties. Dat konden we ons personeel niet aandoen", aldus voorzitter en mede-oprichter Johan Nijs.

Photovoltech werd opgericht in 2001 als spin-of van IMEC, en heeft als huidige aandeelhouders (elk 50 procent) Total en GDF Suez. Photovoltech is de enige producent van zonnecellen in ons land.

Slecht nieuws voor de sector

Volgens voorzitter Alex Polfliet van sectorfederatie PV-Vlaanderen is de intentie tot sluiting en collectief ontslag bij Photovoltech de voorbode van meer slechts nieuws uit de sector van de zonnepanelen. Polfliet verwacht dat binnen een periode van zes maanden alle 6.000 banen in ons land bedreigd zijn.

Behalve het terugschroeven door de Vlaamse regering van de subsidies voor groene stroom, speelt ook de onzekerheid over de geplande netvergoeding de sector parten, aldus Polfliet. "Door die onzekerheid willen de banken niet meer financieren," luidt het. (Belga/BO)

Het bedrijf maakte de intentie tot sluiting maandag bekend. Door de sluiting komen 267 banen op de tocht te staan. Photovoltech noemt massale productie-overcapaciteit op de markt, een prijzenoorlog en sterke concurrentie van Aziatische low-cost celproducenten als redenen om de activiteiten stop te zetten. Daardoor is het bedrijf structureel verlieslaten, luidt het. OverproductieDe productiecapaciteit van zonnecellen stemde in 2011 wereldwijd overeen met 50 gigawatt, terwijl de vraag slechts 29 gigawatt bedroeg. Photovoltech keek vorig jaar aan tegen een verlies van 120 miljoen euro. Het bedrijf heeft tot op het laatste moment geprobeerd nieuwe partners of investeerders te vinden, maar zonder succes. "Geen enkel dossier was zwaar genoeg. Er waren nooit voldoende garanties. Dat konden we ons personeel niet aandoen", aldus voorzitter en mede-oprichter Johan Nijs. Photovoltech werd opgericht in 2001 als spin-of van IMEC, en heeft als huidige aandeelhouders (elk 50 procent) Total en GDF Suez. Photovoltech is de enige producent van zonnecellen in ons land. Slecht nieuws voor de sectorVolgens voorzitter Alex Polfliet van sectorfederatie PV-Vlaanderen is de intentie tot sluiting en collectief ontslag bij Photovoltech de voorbode van meer slechts nieuws uit de sector van de zonnepanelen. Polfliet verwacht dat binnen een periode van zes maanden alle 6.000 banen in ons land bedreigd zijn. Behalve het terugschroeven door de Vlaamse regering van de subsidies voor groene stroom, speelt ook de onzekerheid over de geplande netvergoeding de sector parten, aldus Polfliet. "Door die onzekerheid willen de banken niet meer financieren," luidt het. (Belga/BO)