Bij de restaurants van keten Lunch Garden is zaterdag een algemene staking gepland. Vakbonden en directie zitten in een sociaal conflict verwikkeld over een toekomstplan van de directie.

Volgens de vakbonden gaat het om een 24-urenstaking in alle restaurants in heel het land. Met de actie willen ze een 'fors signaal' geven aan de directie dat de ingrijpende maatregelen in de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel 'onaanvaardbaar' zijn.

Voorwaarden

De directie wil onder meer de openingsuren verlengen en vraagt meer polyvalentie van het personeel.

Daarnaast is er ook nog een minderheid van het personeel dat valt onder het oude 'GB'-statuut, toen de restaurants nog deel uitmaakten van de toenmalige GIB-groep. Die voorwaarden zijn een stuk voordeliger, maar de directie wil er komaf mee maken.

Werkgelegenheid

De directie betreurt de staking. Met het bedrijfsplan wil Lunch Garden juist werkgelegenheid garanderen voor de 1.250 personeelsleden, argumenteert algemeen directeur Annick Van Overstraeten.

Ze wijst erop dat de lonen bij de 155 werknemers met het oude GB-statuut 50 procent hoger liggen dan in vergelijkbare horecazaken. Voor het gemiddelde loon van de Lunch Garden-medewerker is dat 30 procent.

'In de nieuwe vestigingen die we hebben geopend, zijn de voorwaarden 8 à 10 procent beter dan het gemiddelde van de horeca. En daar heb ik geen probleem mee', aldus Van Overstraeten.

De algemeen directeur hoopt snel weer rond tafel te zitten met de bonden. Volgens ACV-secretaris Rudi Schwartz is op 7 mei nieuw overleg gepland tussen vakbonden en directie.

74 restaurants

Lunch Garden telt 74 restaurants, inclusief die ondergebracht bij Total-tankstations. Volgens Van Overstraeten zullen de 24 Lunch Garden-restaurants in handen van franchisenemers en bij de Total-zaken zaterdag open zijn. (Belga/KVDA)

Bij de restaurants van keten Lunch Garden is zaterdag een algemene staking gepland. Vakbonden en directie zitten in een sociaal conflict verwikkeld over een toekomstplan van de directie. Volgens de vakbonden gaat het om een 24-urenstaking in alle restaurants in heel het land. Met de actie willen ze een 'fors signaal' geven aan de directie dat de ingrijpende maatregelen in de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel 'onaanvaardbaar' zijn. Voorwaarden De directie wil onder meer de openingsuren verlengen en vraagt meer polyvalentie van het personeel. Daarnaast is er ook nog een minderheid van het personeel dat valt onder het oude 'GB'-statuut, toen de restaurants nog deel uitmaakten van de toenmalige GIB-groep. Die voorwaarden zijn een stuk voordeliger, maar de directie wil er komaf mee maken.Werkgelegenheid De directie betreurt de staking. Met het bedrijfsplan wil Lunch Garden juist werkgelegenheid garanderen voor de 1.250 personeelsleden, argumenteert algemeen directeur Annick Van Overstraeten. Ze wijst erop dat de lonen bij de 155 werknemers met het oude GB-statuut 50 procent hoger liggen dan in vergelijkbare horecazaken. Voor het gemiddelde loon van de Lunch Garden-medewerker is dat 30 procent. 'In de nieuwe vestigingen die we hebben geopend, zijn de voorwaarden 8 à 10 procent beter dan het gemiddelde van de horeca. En daar heb ik geen probleem mee', aldus Van Overstraeten. De algemeen directeur hoopt snel weer rond tafel te zitten met de bonden. Volgens ACV-secretaris Rudi Schwartz is op 7 mei nieuw overleg gepland tussen vakbonden en directie. 74 restaurants Lunch Garden telt 74 restaurants, inclusief die ondergebracht bij Total-tankstations. Volgens Van Overstraeten zullen de 24 Lunch Garden-restaurants in handen van franchisenemers en bij de Total-zaken zaterdag open zijn. (Belga/KVDA)