Dat berichten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. De kranten baseren zich op cijfergegevens tot midden december, afkomstig van ondernemersorganisatie Unizo. Die meent dat er dit jaar 64.079 starters zullen zijn, of slechts honderd meer dan in 2009.

Van een toename van het aantal starters onder impuls van de aantrekkende economische conjunctuur is er dus geen sprake. In het tweede semester is er zelfs sprake van een achteruitgang, berichten de kranten. In de maanden februari tot juni kwamen er telkens zowat 8 à 9 procent starters bij (op jaarbasis). Maar van september tot november waren er dalingspercentages van 3 tot 6 procent.

Vergeleken met het topjaar 2007 (70.102 starters) waren er dit jaar 8,6 procent minder starters.

De twee belangrijkste dalers zijn de sector van de zakelijke dienstverlening (-4,9 procent) en de horeca (-2,8 procent).

De trends verschillen sterk van regio tot regio. Zo is het aantal starters in Brussel met 4,8 procent gestegen, na een forse daling vorig jaar. In Vlaanderen laat enkel de provincie Antwerpen een toename optekenen, met 2,9 procent. In alle andere Vlaamse provincies ligt het aantal starters lager.

Dat berichten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. De kranten baseren zich op cijfergegevens tot midden december, afkomstig van ondernemersorganisatie Unizo. Die meent dat er dit jaar 64.079 starters zullen zijn, of slechts honderd meer dan in 2009. Van een toename van het aantal starters onder impuls van de aantrekkende economische conjunctuur is er dus geen sprake. In het tweede semester is er zelfs sprake van een achteruitgang, berichten de kranten. In de maanden februari tot juni kwamen er telkens zowat 8 à 9 procent starters bij (op jaarbasis). Maar van september tot november waren er dalingspercentages van 3 tot 6 procent. Vergeleken met het topjaar 2007 (70.102 starters) waren er dit jaar 8,6 procent minder starters. De twee belangrijkste dalers zijn de sector van de zakelijke dienstverlening (-4,9 procent) en de horeca (-2,8 procent). De trends verschillen sterk van regio tot regio. Zo is het aantal starters in Brussel met 4,8 procent gestegen, na een forse daling vorig jaar. In Vlaanderen laat enkel de provincie Antwerpen een toename optekenen, met 2,9 procent. In alle andere Vlaamse provincies ligt het aantal starters lager.