ArcelorMittal zou het investeringsplan opbergen als gevolg van mislukte onderhandelingen met de bonden, meldt de krant la Denière Heure op zijn website.

De onderhandelingen tussen bonden en directie van zondagavond hadden te maken met het afhandelen van de wet-Renault. De directie stelde 31 oktober als streefdatum voorop om de eerder aangekondigde herstructering af te ronden. Maar een akkoord tussen bonden en directie werd niet bereikt.

138 miljoen euro investeren

De directie was aanvankelijk van plan 138 miljoen euro te investeren om de koude lijn in Luik te behouden. Dat lijkt op dit moment dus uitgesloten. Er zou door het mislukte overleg bovendien geen enkele bestelling meer aangenomen worden voor de koude lijn.

Eind juni raakte bekend dat door het sluiten van de warme lijn in Luik 795 mensen hun baan verliezen. Met het opdoeken van de koude lijn zouden nog eens 2.000 banen extra sneuvelen .

'Vergeefs overleg'

In een mededeling meldt de directie alles in het werk gesteld te hebben om een akkoord te bereiken voor de overblijvende activiteiten in Luik. "We hebben bijna een jaar lang vergeefs geprobeerd constructief te overleggen met de vertegenwoordigers van het personeel tijdens een van de grootste crisissen van de afgelopen jaren," verduidelijkte Bernard Dehut, CEO van ArcelorMittal in Luik. De CEO vindt het in de huidige economische toestand onverantwoord het overleg na een jaar zonder enig resultaat voort te zetten. Voor de laatste vier kwartalen kijkt ArcelorMittal in Luik terug op een operationeel verlies van 427 miljoen euro.

Bonden boos

Volgens David Camerini van de christelijke vakbond Camerini heeft de directie de bonden gevraagd in te stemmen met een document dat door het hoofdkantoor in Luxemburg werd opgelegd vooraleer te onderhandelen. "Dat is ongezien, zeker omdat de inzet enorm is," aldus de vakbondsman in een reactie aan het persagentschap Belga.

De socialistische vakbond spreekt van een 'eenzijdige en erg brutale beslissing van een arrogante en incompetente directie die zich laat doen door Mittal'. De vakbond noemt de 'unilaterale breuk' het begin van de uitvoering van de 'verborgen agenda' van de groep. Dat zou volgens de vakbond op termijn neerkomen op 'de sluiting, van zowel de warme als koude lijnen in het Luikse staalbekken'. (BO)

ArcelorMittal zou het investeringsplan opbergen als gevolg van mislukte onderhandelingen met de bonden, meldt de krant la Denière Heure op zijn website. De onderhandelingen tussen bonden en directie van zondagavond hadden te maken met het afhandelen van de wet-Renault. De directie stelde 31 oktober als streefdatum voorop om de eerder aangekondigde herstructering af te ronden. Maar een akkoord tussen bonden en directie werd niet bereikt.138 miljoen euro investerenDe directie was aanvankelijk van plan 138 miljoen euro te investeren om de koude lijn in Luik te behouden. Dat lijkt op dit moment dus uitgesloten. Er zou door het mislukte overleg bovendien geen enkele bestelling meer aangenomen worden voor de koude lijn. Eind juni raakte bekend dat door het sluiten van de warme lijn in Luik 795 mensen hun baan verliezen. Met het opdoeken van de koude lijn zouden nog eens 2.000 banen extra sneuvelen . 'Vergeefs overleg'In een mededeling meldt de directie alles in het werk gesteld te hebben om een akkoord te bereiken voor de overblijvende activiteiten in Luik. "We hebben bijna een jaar lang vergeefs geprobeerd constructief te overleggen met de vertegenwoordigers van het personeel tijdens een van de grootste crisissen van de afgelopen jaren," verduidelijkte Bernard Dehut, CEO van ArcelorMittal in Luik. De CEO vindt het in de huidige economische toestand onverantwoord het overleg na een jaar zonder enig resultaat voort te zetten. Voor de laatste vier kwartalen kijkt ArcelorMittal in Luik terug op een operationeel verlies van 427 miljoen euro. Bonden boosVolgens David Camerini van de christelijke vakbond Camerini heeft de directie de bonden gevraagd in te stemmen met een document dat door het hoofdkantoor in Luxemburg werd opgelegd vooraleer te onderhandelen. "Dat is ongezien, zeker omdat de inzet enorm is," aldus de vakbondsman in een reactie aan het persagentschap Belga. De socialistische vakbond spreekt van een 'eenzijdige en erg brutale beslissing van een arrogante en incompetente directie die zich laat doen door Mittal'. De vakbond noemt de 'unilaterale breuk' het begin van de uitvoering van de 'verborgen agenda' van de groep. Dat zou volgens de vakbond op termijn neerkomen op 'de sluiting, van zowel de warme als koude lijnen in het Luikse staalbekken'. (BO)