Ryan Irwin is één van de jongste lijnpiloten ooit. Irwin begon op zijn 17de aan de algemene pilotenopleiding, kort nadat hij z'n diploma middelbaar onderwijs behaald had. Anderhalf jaar later zwaaide hij met vlag en wimpel af bij de befaamde Oxford Aviation Academy.

Verrast

"Ryanair bood me meteen een job aan. Ik was zelf een beetje verrast", zegt hij. Irwin doorloopt nu een extra opleiding om met een Boeing 737 te mogen opstijgen, vliegen en landen. Vanaf september mag hij dan als co-piloot bij de Ierse luchtvaartmaatschappij plaatsnemen in de cockpit met 180 passagiers achter zich - mogelijk ook op vluchten van en naar Charleroi.

'Niet te snel'

Heel wat passagiers en luchtvaartexperts vinden dat vooruitzicht een pak minder opwindend. Zeker nu blijkt dat bij de ramp met een Boeing 777 in San Francisco onlangs zowel een gezagvoerder in opleiding als een onervaren instructeur in de cockpit zaten. "Negentien jaar is toch een beetje jong. Het moet allemaal niet té snel gaan", vindt Francis Uyttenhove, woordvoerder van de Belgische pilotenvereniging BeCA.

Ook Brussels Airlines nam tiener aan

Bij Brussels Airlines, dat drie jaar geleden ook een 19-jarige in dienst nam, zijn ze het daar niet mee eens. "Wie slaagt in de strengste testen verdient een kans." (Belga/TV)

Ryan Irwin is één van de jongste lijnpiloten ooit. Irwin begon op zijn 17de aan de algemene pilotenopleiding, kort nadat hij z'n diploma middelbaar onderwijs behaald had. Anderhalf jaar later zwaaide hij met vlag en wimpel af bij de befaamde Oxford Aviation Academy. Verrast "Ryanair bood me meteen een job aan. Ik was zelf een beetje verrast", zegt hij. Irwin doorloopt nu een extra opleiding om met een Boeing 737 te mogen opstijgen, vliegen en landen. Vanaf september mag hij dan als co-piloot bij de Ierse luchtvaartmaatschappij plaatsnemen in de cockpit met 180 passagiers achter zich - mogelijk ook op vluchten van en naar Charleroi.'Niet te snel' Heel wat passagiers en luchtvaartexperts vinden dat vooruitzicht een pak minder opwindend. Zeker nu blijkt dat bij de ramp met een Boeing 777 in San Francisco onlangs zowel een gezagvoerder in opleiding als een onervaren instructeur in de cockpit zaten. "Negentien jaar is toch een beetje jong. Het moet allemaal niet té snel gaan", vindt Francis Uyttenhove, woordvoerder van de Belgische pilotenvereniging BeCA. Ook Brussels Airlines nam tiener aan Bij Brussels Airlines, dat drie jaar geleden ook een 19-jarige in dienst nam, zijn ze het daar niet mee eens. "Wie slaagt in de strengste testen verdient een kans." (Belga/TV)