De directie van de Tiense lampenfabrikant Sylvania Tienen heeft vrijdagmorgen 2 december tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie aangekondigd om de productieafdeling te sluiten. Daardoor zouden 110 arbeiders en 70 bedienden hun job verliezen. Een 30-tal mensen in ondersteunende diensten zou aan de slag kunnen blijven. Het personeel reageert volgens ACV-hoofdafgevaardigde Peter Huybrighs heel verslagen op het volgens hem totaal onverwachte nieuws.

Sylvania was sinds 2007 in handen van de Indiase groep Havells, maar werd eind vorig jaar overgenomen door het Chinese Shanghai Feilo Acoustic Co Limited, een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant.

Dat de productieafdeling in Tienen niet past in de Chinese plannen voor Sylvania kwam volgens Huybrighs ook voor de lokale directie totaal onverwacht. "Na de sluiting van de productie blijven in Tienen enkel nog een dertigtal mensen aan de slag in ondersteunende diensten zoals boekhouding, R&D en IT", aldus Huybrighs.

Volgens de vakbondsman is de beslissing tot sluiting een drama voor de werknemers. "De gemiddelde leeftijd van de werknemers is vrij oud, waardoor de kans op een nieuwe job klein is. De anciënniteit is bovendien hoog. De werknemers kennen mekaar vrij goed, wat de sluiting nog bitterder maakt. De werknemers reageren dan ook zeer ontgoocheld", aldus de vakbondsman.

De werknemers moeten vrijdag en maandag niet werken. "Dinsdag wordt iedereen terug in de fabriek verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault", aldus Huybrighs.

. (Belga/BO)

De directie van de Tiense lampenfabrikant Sylvania Tienen heeft vrijdagmorgen 2 december tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie aangekondigd om de productieafdeling te sluiten. Daardoor zouden 110 arbeiders en 70 bedienden hun job verliezen. Een 30-tal mensen in ondersteunende diensten zou aan de slag kunnen blijven. Het personeel reageert volgens ACV-hoofdafgevaardigde Peter Huybrighs heel verslagen op het volgens hem totaal onverwachte nieuws. Sylvania was sinds 2007 in handen van de Indiase groep Havells, maar werd eind vorig jaar overgenomen door het Chinese Shanghai Feilo Acoustic Co Limited, een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant. Dat de productieafdeling in Tienen niet past in de Chinese plannen voor Sylvania kwam volgens Huybrighs ook voor de lokale directie totaal onverwacht. "Na de sluiting van de productie blijven in Tienen enkel nog een dertigtal mensen aan de slag in ondersteunende diensten zoals boekhouding, R&D en IT", aldus Huybrighs. Volgens de vakbondsman is de beslissing tot sluiting een drama voor de werknemers. "De gemiddelde leeftijd van de werknemers is vrij oud, waardoor de kans op een nieuwe job klein is. De anciënniteit is bovendien hoog. De werknemers kennen mekaar vrij goed, wat de sluiting nog bitterder maakt. De werknemers reageren dan ook zeer ontgoocheld", aldus de vakbondsman. De werknemers moeten vrijdag en maandag niet werken. "Dinsdag wordt iedereen terug in de fabriek verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault", aldus Huybrighs.. (Belga/BO)