De herstructurering is een voorwaarde voor een geplande verkoop van de industriële afdeling aan het Japanse Sumitomo, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Hansen Transmissions maakt zowel tandwielkasten voor windturbines - goed voor 84 procent van de omzet- als voor de industrie (voor kranen, transportbanden, ...).

Hansen ontving een bod van 75 miljoen euro van het Japanse Sumitomo voor de industriële tandwielkastendivisie. Aan het bod hangt wel een voorwaarde vast: de fabriek in Edegem moet worden geherstructureerd, aldus woordvoerder Hans Ooms.

Op een bijzondere ondernemingsraad werd bekendgemaakt dat maximaal 125 van de 514 banen in Edegem kunnen verdwijnen. Het gaat om werknemers die tandwielkasten voor windturbines maken en ondersteunende diensten. Overnemer Sumitomo heeft namelijk geen plannen voor de windenergiedivisie.

Hansen kampt met een capaciteitsonderbezetting in de windenergiedivisie van 55 tot 60 procent. "Er is al twee jaar onderbezetting, nog eens twee jaar heeft geen zin", verduidelijkt woordvoerder Hans Ooms. Volgens Ooms heeft de financiële crisis die de windenergiesector zwaar heeft getroffen. Toch gaat Hansen Transmissions - voor 26 procent in handen van het Indiase Suzlon en voor 74 procent gecontroleerd door institutionele beleggers - zich na de verkoop volledig richten op windenergie.

Na de verkoop, gepland voor maart 2011, en na het sociaal overleg met de vakbonden zou Hansen Transmissions in België nog de nieuwe fabriek in Lommel en de afdeling in Kontich (onderzoek en hoofdkwartier) behouden, goed voor samen 950 banen. De fabriek in Edegem zou op die manier volledig in Japanse handen komen.

De herstructurering is een voorwaarde voor een geplande verkoop van de industriële afdeling aan het Japanse Sumitomo, maakte het bedrijf vrijdag bekend. Hansen Transmissions maakt zowel tandwielkasten voor windturbines - goed voor 84 procent van de omzet- als voor de industrie (voor kranen, transportbanden, ...). Hansen ontving een bod van 75 miljoen euro van het Japanse Sumitomo voor de industriële tandwielkastendivisie. Aan het bod hangt wel een voorwaarde vast: de fabriek in Edegem moet worden geherstructureerd, aldus woordvoerder Hans Ooms. Op een bijzondere ondernemingsraad werd bekendgemaakt dat maximaal 125 van de 514 banen in Edegem kunnen verdwijnen. Het gaat om werknemers die tandwielkasten voor windturbines maken en ondersteunende diensten. Overnemer Sumitomo heeft namelijk geen plannen voor de windenergiedivisie. Hansen kampt met een capaciteitsonderbezetting in de windenergiedivisie van 55 tot 60 procent. "Er is al twee jaar onderbezetting, nog eens twee jaar heeft geen zin", verduidelijkt woordvoerder Hans Ooms. Volgens Ooms heeft de financiële crisis die de windenergiesector zwaar heeft getroffen. Toch gaat Hansen Transmissions - voor 26 procent in handen van het Indiase Suzlon en voor 74 procent gecontroleerd door institutionele beleggers - zich na de verkoop volledig richten op windenergie. Na de verkoop, gepland voor maart 2011, en na het sociaal overleg met de vakbonden zou Hansen Transmissions in België nog de nieuwe fabriek in Lommel en de afdeling in Kontich (onderzoek en hoofdkwartier) behouden, goed voor samen 950 banen. De fabriek in Edegem zou op die manier volledig in Japanse handen komen.