"Er waren ongeveer duizend mensen aanwezig, waarvan een 800-tal Duitsers en 150-tal Belgen", zegt Marc De Wilde van de christelijke vakbond ACV-CSC METEA. Volgens hem bestond de Belgische delegatie vooral uit Vlaamse ACV'ers en waren er geen Waalse staalarbeiders aanwezig, omdat de problematiek niet echt op de hoogovens slaat. Daarnaast waren er symbolische delegaties.

"Het is voor ons belangrijk dat op alle kostenelementen gewerkt kan worden indien we de industrie hier (in Europa) willen houden, en dat er dus niet enkel op de loonkost gewerkt wordt", zegt De Wilde. De bonden willen dat de EU zich roert in het dossier van de hoge prijzen voor grondstoffen en elektriciteit bij de basismetaalindustrie.

De manifestatie vond plaats omdat de Commissie momenteel onderzoekt of de regeling die engergieverslindende bedrijven in Duitsland en Italië de mogelijkheid geeft de impact van de elektriciteitskosten te compenseren, compatibel is met de concurrentieregels.

De toplui van de twee vakbonden werden ontvangen door de Commissie. Volgens de vakbondsman gaan de gesprekken nu voort op lobbyniveau. Volgende donderdag wordt het onderwerp ook besproken met Agoria op het paritair comité van de non-ferro.

De optocht startte rond 11 uur aan het vakbondshuis aan de Koning Albert II-laan en arriveerde rond 13 uur aan het Schumanplein.

"Er waren ongeveer duizend mensen aanwezig, waarvan een 800-tal Duitsers en 150-tal Belgen", zegt Marc De Wilde van de christelijke vakbond ACV-CSC METEA. Volgens hem bestond de Belgische delegatie vooral uit Vlaamse ACV'ers en waren er geen Waalse staalarbeiders aanwezig, omdat de problematiek niet echt op de hoogovens slaat. Daarnaast waren er symbolische delegaties. "Het is voor ons belangrijk dat op alle kostenelementen gewerkt kan worden indien we de industrie hier (in Europa) willen houden, en dat er dus niet enkel op de loonkost gewerkt wordt", zegt De Wilde. De bonden willen dat de EU zich roert in het dossier van de hoge prijzen voor grondstoffen en elektriciteit bij de basismetaalindustrie. De manifestatie vond plaats omdat de Commissie momenteel onderzoekt of de regeling die engergieverslindende bedrijven in Duitsland en Italië de mogelijkheid geeft de impact van de elektriciteitskosten te compenseren, compatibel is met de concurrentieregels. De toplui van de twee vakbonden werden ontvangen door de Commissie. Volgens de vakbondsman gaan de gesprekken nu voort op lobbyniveau. Volgende donderdag wordt het onderwerp ook besproken met Agoria op het paritair comité van de non-ferro. De optocht startte rond 11 uur aan het vakbondshuis aan de Koning Albert II-laan en arriveerde rond 13 uur aan het Schumanplein.