Bijna één bedrijf op de vijf (18,7 procent) zou zich mogelijk schuldig maken aan sociale fraude, zo blijkt uit een studie van de socialistische vakbond. Het ABVV baseert zich op het feit dat die bedrijven een gemiddelde loonkost per uur van minder dan 20 euro aangeven.

Verdacht

De studie, waarover La Libre Belgique bericht, is gebaseerd op gegevens van de Nationale Bank. Voor de socialistische vakbond is elk bedrijf met een kost van minder dan 20 euro per uur bij voorbaat verdacht.

Het was Christian Bouchat, Brussels regionaal secretaris voor ABVV Horeca, die de gegevens van de Nationale Bank analyseerde, tot het jaar 2010. Volgens hem maakt 18,7 procent van de 364.785 geregistreerde bedrijven zich verdacht.

Schoonmaakbedrijven

Van de 2.192 schoonmaakbedrijven, zijn er 870 die een "uurtarief" van minder dan 20 euro aangeven, terwijl het wettelijk minimum in de sector ongeveer 24 euro bruto bedraagt.

Hotels

Bouchat meent dat ook de Brusselse hotelsector zich massaal schuldig maakt aan sociale fraude. "Het systeem is bekend: veel hotels besteden de schoonmaak uit aan een onderaanneming die zeer lage prijzen aanbiedt en op haar beurt een deel uitbesteedt."

Echte controles

Voor het ABVV wordt het tijd dat de overheid echte controles uitvoert om eerlijke concurrentie te garanderen en overheidsgeld te recupereren. De vakbond zal zijn databank binnenkort online zetten, zodat iedereen de bedrijfspraktijken kan verifiëren. (Belga/EE)

Bijna één bedrijf op de vijf (18,7 procent) zou zich mogelijk schuldig maken aan sociale fraude, zo blijkt uit een studie van de socialistische vakbond. Het ABVV baseert zich op het feit dat die bedrijven een gemiddelde loonkost per uur van minder dan 20 euro aangeven.Verdacht De studie, waarover La Libre Belgique bericht, is gebaseerd op gegevens van de Nationale Bank. Voor de socialistische vakbond is elk bedrijf met een kost van minder dan 20 euro per uur bij voorbaat verdacht. Het was Christian Bouchat, Brussels regionaal secretaris voor ABVV Horeca, die de gegevens van de Nationale Bank analyseerde, tot het jaar 2010. Volgens hem maakt 18,7 procent van de 364.785 geregistreerde bedrijven zich verdacht. Schoonmaakbedrijven Van de 2.192 schoonmaakbedrijven, zijn er 870 die een "uurtarief" van minder dan 20 euro aangeven, terwijl het wettelijk minimum in de sector ongeveer 24 euro bruto bedraagt. Hotels Bouchat meent dat ook de Brusselse hotelsector zich massaal schuldig maakt aan sociale fraude. "Het systeem is bekend: veel hotels besteden de schoonmaak uit aan een onderaanneming die zeer lage prijzen aanbiedt en op haar beurt een deel uitbesteedt." Echte controles Voor het ABVV wordt het tijd dat de overheid echte controles uitvoert om eerlijke concurrentie te garanderen en overheidsgeld te recupereren. De vakbond zal zijn databank binnenkort online zetten, zodat iedereen de bedrijfspraktijken kan verifiëren. (Belga/EE)