Het depot van pakjesdienst GLS in Puurs-Sint-Amands dat woensdagmorgen na een controleactie van de sociale inspectie werd verzegeld, wordt in de loop van de dag weer vrijgegeven. Dat bevestigt Mechels arbeidsauditeur Gianni Reale vrijdag. Het bedrijf moet zich nu aan enkele strikte voorwaarden houden en elke nieuwe vastgestelde inbreuk vormt een nieuw misdrijf en zal vervolgd worden.

Xior heeft met een nieuwste kapitaalronde 116,2 miljoen euro bijgetankt. Het beursgenoteerde vastgoedbedrijf gespecialiseerd in studentenkoten haalde het geld op via een private plaatsing.

De groei van hernieuwbare stroom zal dit jaar alle records breken, zegt het Internationale Energieagentschap (IEA). Een nieuw rapport verwacht voor de komende jaren steeds snellere groei.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft 60 elektrische bussen besteld bij Van Hool en VDL. Die aankoop maakt deel uit van het vergroeningsprogramma van De Lijn, met een emissievrije vloot en infrastructuur tegen 2035 als eindbestemming. Dat heeft de openbaarvervoermaatschappij donderdag aangekondigd.

Spoorwegmaatschappij NMBS moet nog meer treinen tijdelijk uit het aanbod halen omdat er door de impact van de vierde golf van het coronavirus te weinig personeel beschikbaar is. Vanaf maandag 6 december zullen er elke dag circa 120 treinritten niet uitgevoerd worden, meldt de NMBS donderdag. Dat komt overeen met zowat 3,2 procent van de dagelijkse 3.800 ritten.

Autobouwer Volvo, die in de nabije toekomst uitsluitend elektrische voertuigen wil maken, kiest niet voor Vlaanderen als locatie voor een nieuwe gigafabriek. Dat is door de internationale hoofdzetel bevestigd. De batterijfabriek zou wereldwijd productievestigingen van batterijen voorzien en zowat 3.000 bijkomende jobs naar ons land brengen.

Knack

De socialistische vakbond BTB-ABVV heeft het taxiplan van Brussels minister-president Rudi Vervoort kunnen lezen en vraagt dat er dringend een hervorming komt. 'Tijd voor de Brusselse taxisector om de 21ste eeuw in te stappen', klinkt het. Ze pleiten ervoor dat de Brusselse applicatie, die al zeven jaar geleden werd voorzien, snel op poten wordt gezet.

Bouwgroep CFE wil zich opsplitsen in twee beursgenoteerde bedrijven, zodat baggergroep DEME een eigen notering krijgt. Dat meldt CFE donderdag voorbeurs. 'Deze splitsing heeft tot doel twee toonaangevende spelers in hun respectieve activiteitensectoren te vormen', klinkt het in een persbericht.

De huidige eigenaar van Tinder gaat 441 miljoen dollar (390 miljoen euro) betalen aan de oprichters van de datingapp. Zo komt een einde aan een geschil over de waardering van aandelenopties. Daarover wordt sinds 2018 een juridische strijd gevoerd in de Verenigde Staten.

ACV Transcom heeft woensdag zijn verzet uitgesproken tegen het dringende voorstel van ordonnantie van de Brusselse regering dat een tijdelijke oplossing moet bieden voor Uber-chauffeurs en dat vrijdag zal worden behandeld in het Brussels parlement. De vakbond zegt het voorstel van de PS te steunen.

Uit het magazine
Benny Debruyne & Stijn Fockedey

Overal grijpen tech- en internetbedrijven de macht. Het succes van het Amerikaanse Silicon Valley is onmogelijk te kopiëren, daarvoor is België te klein. Maar de voorbije vijftien jaar is hier wel een steeds rijker ecosysteem van beloftevolle techbedrijven uitgebouwd. Collibra en Odoo worden zelfs op 5 en 3 miljard dollar gewaardeerd. Toch is er weinig reden voor euforie.