Supermarktketen Delhaize opent morgen/donderdag haar gloednieuwe supermarkt in Mechelen. Het gaat om de meeste duurzame van het land, waarbij ingezet is op ledverlichting, warmterecuperatie, zonnepanelen en een zo laag mogelijk energieverbruik. De klanten krijgen er een nieuw winkelconcept waarbij de nadruk ligt op vlotte en efficiënte doorstroming waarbij ook mensen die snel binnen en buiten willen hun gading vinden.

Rabobank is door het Openbaar Ministerie in Nederland als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat bevestigt Justitie, maar over het strafrechtelijk onderzoek worden verder geen mededelingen gedaan.

Prinses Astrid heeft woensdag, samen met vertegenwoordigers van de Port of Antwerp-Bruges, een bezoek gebracht aan de haven van Nagoya, in het kader van de prinselijke economische missie aan Japan. Beide havens onderhouden belangrijke commerciële banden en hebben nu hun samenwerkingsakkoord vernieuwd. Daarbij is het de bedoeling om de energietransitie in de maritieme sector te stimuleren.

Het Nederlandse Sligro Food Group neemt negen van de elf vestigingen van horeca-groothandel Metro over van Makro Cash & Carry Belgium. De winkel in Antwerpen-Noord is daar niet bij, maar Sligro wil wel het personeel daar overnemen. De winkel in Evergem gaat naar Horeca Van Zon. Dat heeft de Antwerpse ondernemingsrechtbank beslist. Wat er met de zes Makro-winkels en ruim 1.200 medewerkers van de supermarktketen zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

MoneyTalk

Vanbreda Risk & Benefits neemt in België een verzekeringsportefeuille over en in Nederland een makelaarskantoor in Rotterdam. De acquisities passen in de plannen van de verzekeringsmakelaar om uit te groeien tot een Benelux-groep die tegen 2030 200 miljoen euro omzet boekt in België en 100 miljoen in Nederland.

Uit het magazine

De verloning van de CEO's van beursgenoteerde Belgische bedrijven is in 2021 opnieuw gestegen na een daling in het coronajaar 2020, leert de loonstudie van Vlerick Business School. In het remuneratiebeleid probeert men steeds meer duurzaamheidscriteria mee te nemen, al zitten veel bedrijven nog in de beginfase.

DataNews

Microsoft en Nintendo hebben een tienjarige overeenkomst gesloten om het populaire spel Call of Duty naar de Nintendo-platforms te brengen. De deal tussen het Amerikaanse techbedrijf en de Japanse maker van games en spelconsoles toont aan dat bedrijven meer bereid zijn om belangrijke titels te delen op het moment dat er veel overnames zijn in de sector.

DataNews

In acht Europese landen, waaronder België, kunnen Apple-gebruikers voortaan hun eigen iPhone of MacBook repareren. Het Self Service-programma dat vandaag wordt uitgerold, voorziet in reparatiehandleidingen, originele Apple-onderdelen en tools. Het gereedschap kan desgewenst ook worden gehuurd.

Voor de tweede keer al heeft Albert Bourla, de CEO van farmareus Pfizer, een uitnodiging van het Europees Parlement afgeslagen om te komen getuigen over de contractonderhandelingen met de Europese Commissie over de coronavaccins van zijn bedrijf. 'Dit werpt een onnodige schaduw over het succes van de Europese vaccinatiestrategie', reageert Kathleen Van Brempt (Vooruit).

Pfizer investeert de komende drie jaar ruim 1,2 miljard euro in zijn productievestiging in Puurs. Dat hebben toplui van de farmareus vanmiddag aangekondigd op een persconferentie in aanwezigheid van federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de grootste investering ooit in de geschiedenis van de site in Puurs.