Welke landen steunen het basisinkomen?

Belgen schieten het basisinkomen af, maar elders in de wereld wint het idee terrein. Die landen experimenteren met een onvoorwaardelijk inkomen. Of hebben een poging ondernomen.

De Grote Geldenquête: dit vindt de Belg

Hoe kijkt de Belg naar zijn eigen portemonnee, en die van zijn buurman? Is het basisinkomen een goed idee? De meest opvallende resultaten uit de Grote Geldenquête van Knack op een rij.

'Basisinkomen: Wat met onze strijd voor gelijkheid?'

Francine Mestrum wil onze verzorgingsstaat niet op het spel zetten voor een basisinkomen. 'Aan de linkerzijde droomt men ervan de loonarbeid achter zich te laten, aan de rechterzijde ziet men mensen bijklussen in flexijobs of als vrijwilliger. Hoe dit zal verzoend worden is me onduidelijk.'

"Met basisinkomen zou ik zeker ondernemer geworden zijn"

"Met een basisinkomen zou ik zeker ondernemer geworden zijn". Die uitspraak komt van niemand minder dan gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel Van Eetvelt, het boegbeeld van de Vlaamse ondernemers, in "Win for Life", het boek van Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen.

Terneuzen wil starten met basisinkomen

De gemeente Terneuzen wil als eerste in Nederland experimenteren met een basisinkomen. Dat melden Nederlandse media. In totaal twintig inwoners krijgen twee jaar lang 993 euro.

'Het basisinkomen is het oorkussen van de duivel'

'Er lopen nogal wat rattenvangers op kop in de stoet van de gebakken luchtbrigade over het basisinkomen', vindt Jean-Marie Dedecker. 'De meritocratie met een gezonde arbeidsethos is een waardige staatsvorm. Gelijke kansen voor iedereen, maar dit betekent per definitie niet gelijke uitkomsten.'

Unizo onderzoekt basisinkomen voor iedereen

Unizo-topman Karel Van Eetvelt wil dat er een grondige discussie komt over het basisinkomen voor iedereen. Meer zelfs: zijn organisatie is een onderzoek gestart naar een nieuw sociaal statuut, waar zo'n basisinkomen deel van kan uitmaken.

'Waarom het basisinkomen de weg van de toekomst is'

'Is het basisinkomen een utopisch idee? Ja natuurlijk, net zoals de invoering van de achturige werkdag en de afschaffing van de slavernij en de kinderarbeid dat ooit waren. Toen werden dezelfde tegenargumenten als nu bovengehaald: "Dat is onbetaalbaar! Onze economie gaat instorten!" Zou het geen doodzonde geweest zijn, als men toen economische dogma's verder had laten primeren boven fundamentele mensenrechten?', schrijft Sarah Van Liefferinge (Piratenpartij).