In zijn interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zegt Bart De Wever niet echt iets nieuws. Gegeven de stand van zaken van de onderhandelingen hier te lande is de timing van dit interview natuurlijk vrij ongelukkig. De internationale uitstraling van uitspraken in het meest vooraanstaande Duitse weekblad is uiteraard van een heel andere orde dan die in Belgische of Vlaamse media.

Afwachten hoe de markten uitspraken als "België, de zieke man van Europa" oppakken in de komende uren en dagen.

Italië van haar kant komt dinsdag op een kruispunt. Overleeft de erg omstreden Silvio Berlusconi of gaat ook dit land in politieke crisis? Italië heeft niet enkel een hoge staatsschuld, in de komende maanden dient het land ook een belangrijk volume van de uitstaande staatsschuld te vernieuwen. Qua groei en demografie zit Italië zelfs naar algemene Europese normen met een kommervolle toekomst. Ook hier afwachten.

De financiële crisis van 2007-09 schoot in gang op basis van de commotie in de markt van de Amerikaanse rommelhypotheken.

Uiteindelijk ging het in die crisis om veel meer dan die vermaledijde subprimes. De uitspraken van De Wever en de problemen rond de figuur van Berlusconi kunnen een crisis op gang trekken voor België, resp. Italië.

Maar laten we niet vergeten dat zowel voor België als voor Italië de problemen veel dieper zitten dan het actuele politieke gehakketak.

In zijn interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zegt Bart De Wever niet echt iets nieuws. Gegeven de stand van zaken van de onderhandelingen hier te lande is de timing van dit interview natuurlijk vrij ongelukkig. De internationale uitstraling van uitspraken in het meest vooraanstaande Duitse weekblad is uiteraard van een heel andere orde dan die in Belgische of Vlaamse media. Afwachten hoe de markten uitspraken als "België, de zieke man van Europa" oppakken in de komende uren en dagen. Italië van haar kant komt dinsdag op een kruispunt. Overleeft de erg omstreden Silvio Berlusconi of gaat ook dit land in politieke crisis? Italië heeft niet enkel een hoge staatsschuld, in de komende maanden dient het land ook een belangrijk volume van de uitstaande staatsschuld te vernieuwen. Qua groei en demografie zit Italië zelfs naar algemene Europese normen met een kommervolle toekomst. Ook hier afwachten. De financiële crisis van 2007-09 schoot in gang op basis van de commotie in de markt van de Amerikaanse rommelhypotheken. Uiteindelijk ging het in die crisis om veel meer dan die vermaledijde subprimes. De uitspraken van De Wever en de problemen rond de figuur van Berlusconi kunnen een crisis op gang trekken voor België, resp. Italië. Maar laten we niet vergeten dat zowel voor België als voor Italië de problemen veel dieper zitten dan het actuele politieke gehakketak.