Europa is vernietigend over de waarborgen die de Belgische staat heeft uitgetrokken voor de 800.000 coöperanten van Arco, de financiële holding van de katholieke werknemerszuil ACW. In de brief die Europees commissaris Joaquin Almunia op 4 april naar de Belgische regering stuurde, laat hij van het beschermingsmechanisme geen spaander heel.

De regering-Leterme bokste de bescherming voor de Arco-coöperanten in elkaar in het zog van het Dexia-debacle dat enorme verliezen veroorzaakte voor Arco en zijn coöperanten. Ze biedt meteen ook een erg lucratieve bescherming aan andere coöperatieven en hun leden (wederom vooral in de sfeer van de katholieke zuil).

De Arco-bescherming zal de belastingbetaler naar schatting 1 miljard euro kosten.

Wat zal de regering-Di Rupo doen? Eén mogelijkheid is de Europese Commissie, het gezond verstand én het belang van de Belgische belastingbetaler te laten primeren, en dus de coöperantenbescherming ontmantelen.

Een andere mogelijkheid is de conclusies van Almunia aanvechten. Het laatste is - gegeven het gewicht van het ACW in deze regering - het meest waarschijnlijke.

We gaan dan weer eens met Europa doen wat het hele Europese project stilaan maar zeker torpedeert: erachter staan als het ons goed uitkomt en het afwijzen als het wat minder in ons kraam past.

Johan Van Overtveldt

Europa is vernietigend over de waarborgen die de Belgische staat heeft uitgetrokken voor de 800.000 coöperanten van Arco, de financiële holding van de katholieke werknemerszuil ACW. In de brief die Europees commissaris Joaquin Almunia op 4 april naar de Belgische regering stuurde, laat hij van het beschermingsmechanisme geen spaander heel. De regering-Leterme bokste de bescherming voor de Arco-coöperanten in elkaar in het zog van het Dexia-debacle dat enorme verliezen veroorzaakte voor Arco en zijn coöperanten. Ze biedt meteen ook een erg lucratieve bescherming aan andere coöperatieven en hun leden (wederom vooral in de sfeer van de katholieke zuil). De Arco-bescherming zal de belastingbetaler naar schatting 1 miljard euro kosten. Wat zal de regering-Di Rupo doen? Eén mogelijkheid is de Europese Commissie, het gezond verstand én het belang van de Belgische belastingbetaler te laten primeren, en dus de coöperantenbescherming ontmantelen. Een andere mogelijkheid is de conclusies van Almunia aanvechten. Het laatste is - gegeven het gewicht van het ACW in deze regering - het meest waarschijnlijke. We gaan dan weer eens met Europa doen wat het hele Europese project stilaan maar zeker torpedeert: erachter staan als het ons goed uitkomt en het afwijzen als het wat minder in ons kraam past.Johan Van Overtveldt