De renteverhoging, de derde dit jaar, was algemeen verwacht. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu acht keer opgekrikt. De centrale bank heeft eerder al aangegeven dit jaar waarschijnlijk met nog een rentestap te komen. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 3,1 procent zal groeien. In juni was er nog sprake van 2,8 procent. Volgend jaar zou de groei dan vertragen tot 2,5 procent, al is ook dat percentage een verbetering tegenover juni (toen 2,4 procent).

Opmerkelijk is verder dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als 'accommoderend' omschrijft. Dat lijkt een kleine wijziging maar volgens kenners is dat nogmaals een bevestiging dat het echt gedaan is het met jarenlange gestimuleer van de economie om de financiële crisis te boven te komen.

Ook nu weer blijkt dat de Amerikaanse centralebank-topman Jerome Powell geen enkele reden ziet om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. Dit jaar verhoogt de Fed de rente waarschijnlijk nog een keer, zo is de prognose. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. President Donald Trump liet zich deze zomer kritisch uit over het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell voor 'goedkoop geld' zou zorgen. Renteverhogingen zorgen er juist voor dat geld lenen duurder wordt. 'Wij houden geen rekening met politieke factoren of dergelijke zaken', aldus Powell tijdens een persconferentie. Kritiek door een Amerikaanse president op de Fed is hoogst ongebruikelijk.

De renteverhoging, de derde dit jaar, was algemeen verwacht. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu acht keer opgekrikt. De centrale bank heeft eerder al aangegeven dit jaar waarschijnlijk met nog een rentestap te komen. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen. De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 3,1 procent zal groeien. In juni was er nog sprake van 2,8 procent. Volgend jaar zou de groei dan vertragen tot 2,5 procent, al is ook dat percentage een verbetering tegenover juni (toen 2,4 procent). Opmerkelijk is verder dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als 'accommoderend' omschrijft. Dat lijkt een kleine wijziging maar volgens kenners is dat nogmaals een bevestiging dat het echt gedaan is het met jarenlange gestimuleer van de economie om de financiële crisis te boven te komen. Ook nu weer blijkt dat de Amerikaanse centralebank-topman Jerome Powell geen enkele reden ziet om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. Dit jaar verhoogt de Fed de rente waarschijnlijk nog een keer, zo is de prognose. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen. Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. President Donald Trump liet zich deze zomer kritisch uit over het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Hij had verwacht dat de door hem aangestelde Powell voor 'goedkoop geld' zou zorgen. Renteverhogingen zorgen er juist voor dat geld lenen duurder wordt. 'Wij houden geen rekening met politieke factoren of dergelijke zaken', aldus Powell tijdens een persconferentie. Kritiek door een Amerikaanse president op de Fed is hoogst ongebruikelijk.