Amerikaanse centrale bank bezorgd over schulden van privébedrijven

Amerikaanse Centrale Bank in Washington DC. © Reuters

De Amerikaanse centrale bank heeft zich woensdag bezorgd getoond over de omvang van de schulden van privébedrijven in de Verenigde Staten en de verzwakking van de voorwaarden om kredieten te krijgen.

Hoewel de kwetsbaarheden ‘gematigd’ zijn wanneer de schulden van de privésector – inclusief de gezinnen – in rekening genomen worden, is het een heel ander verhaal wanneer enkel gekeken wordt naar de schulden van de privébedrijven, benadrukt de centrale bank.

Verontrustend vindt de centrale bank dat het net bij de bedrijven met de zwakste resultaten is dat de schulden het snelst zijn toegenomen. De schulden die als risicovol beschouwd worden, zijn met 5 procent toegenomen tussen het derde kwartaal van 2017 en het derde kwartaal van 2018, tot zowat 2.000 miljard dollar.

De totale schuldenvan de privébedrijven in de VS zijn goed voor 14.783 miljard dollar, of een toename met 4,5 procent tussen het tweede kwartaal van vorig jaar en het tweede kwartaal van dit jaar. De Amerikaanse gezinnen hebben dan weer minder snel schulden gemaakt en de schulden zitten er vooral bij zij die het minste risico op wanbetaling lopen.

Risico’s

In het eerste rapport van de Amerikaanse centrale bank dat geheel is gewijd aan de financiële stabiliteit van de VS wordt woensdag melding gemaakt van de wereldwijde handelsspanningen en de kans op een harde brexit als risico’s voor het Amerikaanse financiële systeem.

De Amerikaanse koepel van centrale banken somt zowel de sterke punten als zwakheden van het financiële stelsel op. Zo staat in het rapport dat de situatie nu beduidend beter is dan voor de financiële crisis van 2008. Maar in het schrijven wordt ook benadrukt dat de aandelenkoersen hard opgelopen zijn. De schuldenlast van het bedrijfsleven is bovendien historisch hoog.

Mochten zich enkele externe schokken voordoen, zoals een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en belangrijke handelspartners of een rommelige breuk tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, dan kan volgens de kenners een stevige marktcorrectie optreden.

De Fed is van plan om voortaan twee keer per jaar met zo’n rapport te komen. Eerder stond dit soort informatie verspreid over diverse andere rapporten. De eerder dit jaar aangetreden Fed-baas Jerome Powell vindt transparantie over dit onderwerp erg belangrijk.

Partner Content