In de pas gepubliceerde Fiscal Monitor van het IMF staat een opmerkelijk kaderstuk onder de titel 'Een eenmalige kapitaalbelasting?' In dat kaderstuk stelt het IMF vast dat als gevolg van de hoge overheidsschulden er in heel wat landen een hernieuwde belangstelling bestaat om een eenmalige belasting op privévermogen in te voeren. Volgens de Franse krant Le Figaro stelt het IMF op die manier zelf deze maatregel voor - Le Figaro staat bekend om de goede banden met IMF-voorzitter Christine Lagarde. Het feit dat het IMF dit ballonnetje oplaat, is natuurlijk voldoende op paniek in de tent te veroorzaken.

Het IMF maakte meteen ook al een berekening. Om in een staal van 15 eurolanden de overheidsschulden terug te dringen tot het niveau van 2007, tot voor het uitbreken van de crisis dus, zou een crisisbelasting van 10 procent op het nettovermogen van de gezinnen nodig zijn. Een dergelijke maatregel is natuurlijk niet zonder grote gevaren.

De overheden gooien hun geloofwaardigheid te grabbel, terwijl de maatregel enkel succesvol kan zijn als de overheden de gezinnen ervan kunnen overtuigen dat het echt om een eenmalige belasting gaat. Zo niet zullen de gezinnen hun (spaar)gedrag aanpassen, wat de economie helemaal kan ontwrichten. Bovendien moet de maatregel snel en onverwacht uitgevoerd worden, anders dreigt een al even ontwrichtende kapitaalvlucht.

Het IMF onderkent die gevaren, maar wijst ook op de risico's van het alternatief. Als de westerse overheden hun schulden niet onder controle krijgen, dan dreigt wanbetaling of bestaat de kans dat de overheden inflatie organiseren om hun schulden af te bouwen. En inflatie, zegt het IMF, is ook een vermogensbelasting op de obligatiehouders.

Een eenmalige crisisbelasting op vermogen is in elk geval een meermaals beproefd recept, zoals in Europa na de Eerste Wereldoorlog en in Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn voor de eerste keer in vredestijd de westerse overheidsschulden opgelopen tot oorlogsniveaus. Waarom dan geen oorlogsmaatregelen hanteren om de schulden terug te dringen, moet het IMF gedacht hebben.

Volg Daan Killemaes ook op Twitter

In de pas gepubliceerde Fiscal Monitor van het IMF staat een opmerkelijk kaderstuk onder de titel 'Een eenmalige kapitaalbelasting?' In dat kaderstuk stelt het IMF vast dat als gevolg van de hoge overheidsschulden er in heel wat landen een hernieuwde belangstelling bestaat om een eenmalige belasting op privévermogen in te voeren. Volgens de Franse krant Le Figaro stelt het IMF op die manier zelf deze maatregel voor - Le Figaro staat bekend om de goede banden met IMF-voorzitter Christine Lagarde. Het feit dat het IMF dit ballonnetje oplaat, is natuurlijk voldoende op paniek in de tent te veroorzaken. Het IMF maakte meteen ook al een berekening. Om in een staal van 15 eurolanden de overheidsschulden terug te dringen tot het niveau van 2007, tot voor het uitbreken van de crisis dus, zou een crisisbelasting van 10 procent op het nettovermogen van de gezinnen nodig zijn. Een dergelijke maatregel is natuurlijk niet zonder grote gevaren. De overheden gooien hun geloofwaardigheid te grabbel, terwijl de maatregel enkel succesvol kan zijn als de overheden de gezinnen ervan kunnen overtuigen dat het echt om een eenmalige belasting gaat. Zo niet zullen de gezinnen hun (spaar)gedrag aanpassen, wat de economie helemaal kan ontwrichten. Bovendien moet de maatregel snel en onverwacht uitgevoerd worden, anders dreigt een al even ontwrichtende kapitaalvlucht. Het IMF onderkent die gevaren, maar wijst ook op de risico's van het alternatief. Als de westerse overheden hun schulden niet onder controle krijgen, dan dreigt wanbetaling of bestaat de kans dat de overheden inflatie organiseren om hun schulden af te bouwen. En inflatie, zegt het IMF, is ook een vermogensbelasting op de obligatiehouders. Een eenmalige crisisbelasting op vermogen is in elk geval een meermaals beproefd recept, zoals in Europa na de Eerste Wereldoorlog en in Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn voor de eerste keer in vredestijd de westerse overheidsschulden opgelopen tot oorlogsniveaus. Waarom dan geen oorlogsmaatregelen hanteren om de schulden terug te dringen, moet het IMF gedacht hebben. Volg Daan Killemaes ook op Twitter