Winstnemingen duiken op

AB InBev © BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen kenden vorige week een hele sterke week, waarbij de meeste Europese aandelenmarkten 4 à 5 procent herstel lieten optekenen. Deze beursweek start minder florissant.

De Europese beurzen kenden vorige week een hele sterke week, waarbij de meeste Europese aandelenmarkten 4 à 5 procent herstel lieten optekenen. Deze beursweek start minder florissant, alhoewel vanochtend nog geprobeerd werd een bijkomende dag van stijging eraan toe te voegen. Het feit dat de Amerikaanse beurshandel beperkt was door Columbus Day verklaarde ook wel mede waarom een aantal Europese beleggers de mooie winsten van de voorbije dagen wenste binnen te rijven. De Eurostoxx50-index verloor wat minder dan 0,5 procent, de Bel-20-index wat meer.

Aan EMC (+3,2% bij opening op Wall Street) zal de flauwe beursdag nochtans niet gelegen hebben. Vandaag raakte het spectaculaire nieuws bekend dat Dell liefst 67 miljard dollar over heeft om sectorgenoot EMC, marktleider in toestellen om data op te slaan, over te nemen. De deal bestaat uit circa 70 procent cash en 30 procent aandelen van VMware, de groeidochter van EMC in software. Michael Dell haalde samen met enkele andere partijen zijn bedrijf voor 25 miljard dollar in 2013 van de beurs en doet nu de grootste overname in de Amerikaanse technologiesector ooit. Ook hier valt op dat de koers eerder lauw reageert op de officialisering van het bod, waar al dagen op werd gerekend.

AB InBev (+0,3%) heeft nu ook officieel zijn bod op SABMiller (-2,7%) verhoogd. Het hele weekend en ook nog vandaag waren er geruchten dat de grootste brouwer ter wereld bereid was niet 42,15 maar 43,5 pond (GBP) per aandeel te betalen. Dat is 48 procent boven de slotkoers van 14 september toen de overnamestrijd losbarstte. AB InBev heeft die prijs nu bevestigd en lijkt dus vastbesloten SABMiller te willen overnemen. Een belangrijke stap richting de aandeelhouders van SABMiller, onder wie een aantal belangrijke pas tevreden zouden zijn met minstens 45 pond per aandeel. Opvallend is echter dat het aandeel van SABMiller opnieuw niet stijgt op het bericht van het verhogen van het bod en nu bijna 20 procent onder de biedprijs noteert. De markt gelooft dus nog steeds niet in het welslagen van het bod.

E.ON (+4,6%) en RWE (+7,6%) zorgden voor flink wat vuurwerk op de beurs van Frankfurt. De nucleaire stresstest van het weekend door het Duitse ministerie van Economische Zaken kwam immers tot de conclusie dat de 38 miljard euro aan voorzieningen voor het sluiten van de centrales in 2022 voldoende zijn, in tegenstelling tot eerdere berichten. Dit bevrijdende nieuws bezorgde de aandeelhouders van beide Duitse nutbedrijven een van de betere beursdagen van de voorbije jaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content