Marktoverzicht: De grote leegloop van de Brusselse beurs

© Belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het is aftellen naar de rentevergadering van de Federal Reserve op woensdag en donderdag. Komt de eerste renteverhoging er of niet? Beleggers kijken voorlopig de kat uit de boom. De EuroStoxx50 eindigde stabiel. De Bel-20 leverde 0,6 procent in, op 3413 punten.

Elia (-2,8%) verloor terrein, zonder aanwijsbare reden. “Winstnemingen”, klinkt het dan al snel in de marktenzalen. De koers was vorige week wel stevig opgelopen, na een lovend rapport van de Nederlandse broker Rabo. Het aandeel is ook “rentegevoelig”, want de inkomsten hangen rechtstreeks af van de Belgische lange rente en onrechtstreeks van de Duitse lange rente.

Het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs verhoogt het koersdoel voor UCB (-0,9%) van 75 naar 85 euro in een reactie op de positieve studieresultaten die de biofarmagroep kon voorleggen voor Romosozumab, een middel tegen osteoporose. Het aandeel kon er niet van profiteren.

Om 11.30 uur werd het aandeel van de drankengroep Spadel geschorst, op verzoek van het bedrijf en in afwachting van een persbericht. Kort na de middag volgde het nieuws dat Finances & Industries (F&I), de familiale holding van de familie du Bois, Spadel van de beurs wil halen. De familie heeft 95 euro per aandeel veil, een premie van 19 procent op de slotkoers van donderdag. Het aandeel bereikte zijn historische piek op 11 maart van dit jaar, op 86,9 euro.

“Te karig bod op Spadel. 13X EV/EBIT of 8,9X EV/EBITDA cfr Danone resp. 21,5 en 12,5 en Nestlé 22,5 en 17,5. Zit meer in!”, reageerde de Bruno Toye, fondsbeheerder van Investor AM, via Twitter. Hij verwijst naar de hogere waarderingen van enkele bekende beursgenoteerde voedingsreuzen om zijn stelling kracht bij te zetten. Investor AM is gespecialiseerd in Europese small- en midcaps.

Er is uiteraard veel minder handel in het aandeel Spadel dan in de aandelen van Danone en Nestlé. Du Bois biedt naar eigen zeggen de aandeelhouders “de mogelijkheid om onmiddellijk hun participatie te verkopen tegen voorwaarden die F&I als aantrekkelijk beschouwt, wat in andere omstandigheden moeilijk te bereiken zou zijn, gelet op de beperkte liquiditeit van het aandeel”. Marc du Bois en zijn kinderen bezitten nu al 3,77 miljoen van de 4,15 miljoen aandelen, ofwel net geen 91 procent van het kapitaal. Er zijn nog slechts een dikke 380.000 aandelen in publieke handen, goed voor een totale waarde van 31 miljoen euro.

Het is het derde bedrijf op tien dagen dat zijn beursexit aankondigt. Het is nog wachten op de eerste koersreactie van Pairi Daizi, want er vandaag was geen handel in de aandelen van het dierenpark. Oprichter Eric Domb en aandeelhouder Marc Coucke lieten vrijdag weten dat ze 73 euro per aandeel bieden, na betaling van een dividend van 2 euro op 16 september, ofwel een premie van 26 procent op de slotkoers van donderdag.

Het bod van 4 september van Marc Saverys op de scheepvaartgroep CMB (-0,2%) is al meer verteerd. Het aandeel sloot op 15,67 euro, licht onder het overnamebod van 16,2 euro. Hier en daar klinkt kritiek, omdat Saverys met een opportunistisch bod het bedrijf aan de onderkant van de cyclus van de beurs wil halen.

Dinsdag

Maken 4Energy Invest en Tigenix halfjaarresultaten bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content