Marktenoverzicht: Balta gevloerd na tweede winstwaarschuwing

© belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Europese economie doet het uitstekend, en dat gaf de beurzen een nieuw zetje. Bij Balta gaan de zaken daarentegen achteruit. BASF acht de tijd rijp om zijn olie- en gasdivisie van de hand te doen.

Duitse ondernemers zijn vandaag even optimistisch als toen de wereld nog volliep met langharig hippietuig. De Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen steeg naar zijn hoogste peil sinds 1969. Economen hadden een stabilisatie verwacht. De positieve verrassing, die wijst op sterke groei in de eurozone, inspireerde Europese beleggers. De richtinggevende eurostoxx 50 ging 0,28 procent hoger. In Brussel won de Bel-20 0,18 procent.

Het opvallendste bedrijfsnieuws kwam van Balta (-18,4). De tapijtgroep, die pas in juni naar de beurs kwam, stuurde voor de tweede keer in een maand tijd een winstwaarschuwing uit. In een summier persbericht legt de groep uit dat de situatie de jongste weken nog verslechterd is, waardoor de winstmarge lager zal uitkomen dan eerder aangegeven.

Het bedrijf gaf eerder al aan dat het de duurdere grondstoffenprijzen moeilijk krijgt doorgerekend aan zijn klanten. Mogelijk weegt ook de situatie in het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste tapijtmarkt ter wereld, op de cijfers. Sinds de brexit verliest de Brit koopkracht door de oplopende inflatie en verzwakt de economie. Niet bepaald een omgeving waarin makkelijk tapijten aan de man worden gebracht.

Voorts bevestigde BASF (+3%) het bericht van Bloomberg dat er gesprekken lopen met L1 Energy van de Russische miljardair Mikhail Fridman. Bedoeling zou zijn hun olie- en gasactiviteiten onder te brengen in een nieuw bedrijf.

Volgens die berichten zou dat bedrijf dan later naar de beurs komen, wat BASF de kans zou bieden volledig uit te stappen. De Duitse chemiereus wil al langer weg uit de oliesector, onder meer omdat die blootstelling beleggers afschrikt, wat zich vertaalt in een goedkopere waardering op de beurs dan veel sectorgenoten. Net als veel van die sectorgenoten werkt BASF aan een herschikking van zijn activiteiten, en daar past olie niet meer in.

De jongste maanden zien we dat de er voorzichtig weer deals komen in een sector die lang op zijn gat lag door de lage olieprijs. Nu die weer boven 60 dollar per vat noteert, en volgens veel economen nog kan klimmen, trekt de overnamemarkt weer aan. Wie wil uitstappen ruikt zijn kans, wie in de sector wil blijven kan op zoek naar koopjes.

In eigen land kwam RealDolmen (+4,6) met de cijfers halfweg zijn gebroken boekjaar. Beleggers waren verheugd dat de winstmarge duidelijk beterschap vertoont en met 4,6 procent in de buurt van de beoogde 5 procent komt. Dat blijft ook de doelstelling voor heel het jaar.

Dat de IT-dienstengroep lage marges boekt ligt vooral aan de consultingdivisie, die mensen uitstuurt naar bedrijven om die bij te staan bij IT-projecten. De concurrentie is daar vrij scherp, maar vooral de kosten om technologisch geschoold personeel aan te trekken zijn hoog. Het bedrijf werkt dan ook voornamelijk aan de verbetering van de marges door te maken dat zijn consultants ten volle benut zijn.

Tot slot kwam er belangrijk nieuws uit China. Het communistische land verlaagt vanaf 1 december zijn invoertarieven op 187 producten van 17,7 naar 7,7 procent. Grote multinationals zoals Nestlé, Danone of Procter & Gamble zullen hun producten daardoor goedkoper in de rekken zien staan.

President Xi Jinping neemt de maatregel om de opkomende middenklasse te plezieren. Die willen graag westerse producten en die worden nu goedkoper. Xi komt met de lagere tarieven ook tegemoet aan de kritiek uit het Westen dat de Chinese economie te gesloten blijft. De Nestlé’s van deze wereld, die steeds meer omzet halen uit wat wellicht de grootste consumentenmarkt ter wereld zal worden, kunnen dan meer producten invoeren uit andere delen van de wereld in plaats van in China te produceren, zoals nu vaak het geval is.

Volgende week komen na het drukke resultatenseizoen de macrocijfers weer op de voorgrond. In ons land is het vooral uitkijken naar de inflatie. Er komen voorts groeicijfers voor de Britse economie. En in de VS is het uitkijken naar cijfers over de olievoorraden, het consumentenvertrouwen en de vastgoedmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content