Kmo’s krijgen steun voor digitale investeringen

© iStock

Eenmanszaken en kleine vennootschappen krijgen voortaan een extra investeringsaftrek van 13,5 procent voor digitale investeringen. “De nieuwe maatregel spoort kleine kmo’s aan te investeren in een webshop of in betere cyberbeveiliging”, zegt fiscaal expert Gregory Henin van SBB Accountants & Adviseurs.

De regering geeft kmo’s een extra zetje door digitale investeringen fiscaal interessanter te maken. Het gaat om de toepassing van de zogenaamde investeringsaftrek. Dat betekent dat 13,5 procent van het geïnvesteerde bedrag fiscaal in mindering wordt gebracht van de belastbare winst. Nieuw is dat de investering moet gebeuren in digitale aankopen. Daarmee moet België de digitale achterstand op de rest van Europa inhalen. Belgische kmo’s realiseren nu maar 2,4 procent van hun omzet door onlinehandel, terwijl het Europese gemiddelde 6 procent is.

Kmo’s zien de noodzaak van een digitale transformatie nog niet altijd in. “Veel eenmanszaken staan te weinig stil bij de economische realiteit”, zegt Gregory Henin van SBB. “Ze denken dat de digitale evolutie geen of nauwelijks invloed heeft op hun zaak. Ondernemers die al iets ouder zijn, hebben geen tijd om bij te benen en staan erg argwanend tegenover de vele technologische ontwikkelingen. Maar het is erg belangrijk om nu al te investeren in de juiste software. In de toekomst moeten kmo’s alles herdenken om de digitale omslag te maken, van hr tot de verkoop.”

E-security en e-commerce

De fiscale maatregelen kunnen kmo’s aanzetten zelf met een webshop te beginnen

De nieuwe fiscale maatregelen moeten kmo’s stimuleren een stap in de juiste richting te zetten. “De maatregel geeft niet alleen een fiscale bonus aan ondernemingen die bijvoorbeeld een nieuwe betaalterminal willen kopen, maar ook aan ondernemingen die grotere innoverende investeringen willen doen in onlinehandel”, zegt Henin.

Ook voor e-security en e-commerce is de nieuwe maatregel interessant. “Veel Belgen doen hun onlineaankopen nu nog bij de grote spelers die vanuit het buitenland opereren. De fiscale maatregelen kunnen kmo’s aanzetten zelf met een webshop te beginnen.”

De fiscale voordelen zullen handelaars aansporen extra te investeren in broodnodige software. “Een handelaar die speelgoed verkoopt zal bijvoorbeeld de concurrentie met grote webshops aangaan door zelf een webshop op te richten. Als hij 30.000 euro investeert in een facelift van zijn website en software voor een onlinebetalingssysteem, dan kan hij 4050 euro aftrekken van zijn winst. De investering moet fiscaal wel op minstens drie jaar worden afgeschreven.”

Zowel investeringen in platformen voor elektronische betalingen als cyberbeveiliging zijn fiscaal aftrekbaar. “Kmo’s moeten wel goed voorbereid zijn op de gevolgen als ze een webshop hebben geopend”, waarschuwt Henin. “Zeker in de eindejaarsperiode zien we dat het aantal aankopen echt boomt. Kmo’s moeten op voorhand nadenken of ze genoeg middelen en personeel hebben om alles te verwerken.”

Retroactief

De nieuwe investeringsaftrek geldt retroactief vanaf 1 januari 2015. Als een handelaar dit jaar al geïnvesteerd heeft in cyberbeveiliging, komt hij bij de belastingaangifte in 2016 in aanmerking voor de extra investeringsaftrek. “Omdat de correcte technische vermeldingen nog niet op de facturen staan, moet de handelaar een extra bijlage vragen aan de leverancier.”

Toch zal deze maatregel volgens Henin niet volstaan om de digitale achterstand volledig in te lopen. “Maar we zijn nu al op de goeie weg. Het is belangrijk dat de regering goed communiceert over de nieuwe fiscale voordelen, zodat handelaars beseffen hoe zij digitaal kunnen vernieuwen. Nu wachten de meesten gewoon af, terwijl ze beter zelf initiatief kunnen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content