Zwakke werkloosheidscijfers duwen koersen op Wall Street lager

Wall Street is vandaag zwak van start gegaan, met soms stevige verliezen voor de belangrijkste indices. De gebeurtenis van deze week was ongetwijfeld de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers eerder vanmiddag. De consensusverwachting was dat er in april 160.000 tot 165.000 nieuwe banen zouden zijn bijgekomen, maar veel analisten verwachten dat de jobcreatie zou tegenvallen.

Dat bleek dus inderdaad het geval te zijn, er kwamen vorige maand buiten de landbouwsector in totaal maar 115.000 nieuwe banen bij. Anderzijds bleek de werkloosheidsgraad te zijn gedaald van 8,20% naar 8,10%, zodat het totaalbeeld eens te meer onduidelijk was.

De daling van de werkloosheidsgraad moet niettemin worden gerelativeerd, want uiteindelijk zijn er steeds meer Amerikanen die de zoektocht naar een nieuwe job hebben opgegeven. Op basis van de cijfers van het Labor Department is het al de derde maand op rij dat het aantal nieuwe jobs afneemt.

Slappe economische groei, hoe we het ook draaien of keren

John Doyle, currency strategist bij Tempus Consulting in Washington, sprak van een slappe economische groei hoe we het ook draaien of keren. De werkloosheidsgraad bereikte weliswaar het laagste punt in de afgelopen drie jaar, maar dat zegt in de huidige omstandigheden niet zo heel veel.

Om de werkloosheidsgraad te doen dalen, is een veel sterkere aangroei van het aantal nieuwe jobs vereist. Over de afgelopen zes maanden bedroeg het gemiddelde van de jobcreatie 197.000. Om de werkloosheidsgraad terug naar ‘normale niveaus’ te krijgen, zou een toename van het aantal jobs met 300.000 per maand vereist zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content