Zwak begin van de beursweek

© REUTERS

De Europese beleggers moesten bekomen van de fraaie prestatie van vorige week. Gestuwd door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan toch in extremis zal verhogen op de laatste vergadering van het jaar, verstevigde de dollar toen flink ten opzichte van de euro.

Vandaag ging die dollarhausse niet verder en zagen we winstnemingen op de Europese beurzen. Bovendien woog de politieke onzekerheid in Portugal op de markten. De Eurostoxx50-index gaf 1 procent terrein prijs ten opzichte van vrijdag. De Bel-20-index wist de schade tot 0,5 procent te beperken.

Het belangrijkste nieuws van de dag voor de Brusselse beurs kwam van Nyrstar (+6,0%). De mijnbouwgroep voert zoals verwacht een zware kapitaalverhoging van 250 à 275 miljoen euro door, waarvan 125 miljoen euro voor rekening van de referentie-aandeelhouder Trafigura. Ook de rest van de aandelenuitgifte wordt gegarandeerd. De balans wordt nog verder verstevigd door een voorschot op toekomstige zinkverkopen (150 à 200 miljoen euro), te regelen door Deutsche Bank en een mogelijke obligatie-uitgifte van 200 à 250 miljoen euro. Belangrijk is ook dat Nyrstar publiekelijk aangeeft een volledige uitstap uit de mijnbouw niet uit te sluiten.

Ook bij Option (+8,7%) was er nieuws over de kapitaalverstrekking. Het maakte het aandeel van het Leuvense technologiebedrijf tot een van de belangrijkste stijgers op de Brusselse beurs. Sectorgenoot Danlaw tekent in op een converteerbare obligatielening voor 6 miljoen euro en kan die schuld omzetten in aandelen, waardoor het samen met de mogelijke uitoefening van warrants tot 25 procent van de Option-aandelen in handen kan krijgen.

Het grootste deel van de dag was de handel in CMB (+2,8%) opgeschort, op verzoek van de beurswaakhond FSMA. Er was twijfel gerezen of Saverco, de holding van Marc Saverys, nog zou doorzetten met haar bod aan 16,2 euro per CMB-aandeel. In de namiddag bevestigde Saverco dat de holding al 90,9 procent van de CMB-aandelen in handen heeft en het bod onvoorwaardelijk wordt. Twijfelaars krijgen tussen 12 en 25 november nog eens de kans hun aandelen tegen 16,2 euro in te leveren. Zelfs als CMB daarna nog niet aan de beoogde 95 procent komt, zou de groep alsnog aan de Brusselse beurs vragen om de schrapping van het aandeel van de noteringslijsten door te voeren. De buit lijkt daarmee binnen voor Marc Saverys.

Dinsdag

Is het uitkijken naar de kwartaalcijfers van onder meer Delta Lloyd, Gamesa, Vivendi en Vodafone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content