Zo pak je belastingvrij winst op obligaties

© iStock

Wie obligaties heeft zal merken dat heel wat obligaties momenteel aan 105 procent of zelfs 110 procent noteren. Kan je dan belastingvrij de winst pakken?

Bij obligaties is de rente heel belangrijk. Als je een obligatie hebt met een mooie coupon en de rente daalt, dan zal die obligatie meer waard worden. Het omgekeerde is uiteraard ook het geval. Door de steeds maar dalende rente zijn de meeste obligaties ondertussen veel meer waard geworden. Wie zijn obligatieportefeuille bekijkt zal merken dat de meeste obligaties (bijvoorbeeld Fluxys, DEME, Kinepolis,…) sterk gestegen zijn in waarde door de dalende rente en momenteel rond 105 procent à 110 procent noteren.

Concreet voorbeeld

Stel dat je in februari 2013 tien nieuwe obligaties van het Belgische bedrijf DEME kocht voor een waarde van 10.000 euro (10 maal 1000 euro). Die obligatie heeft een looptijd van 6 jaar en een mooie coupon van 4,145 procent. Een coupon waar je nu enkel nog kan van dromen. Vandaar dat deze obligatie momenteel noteert aan 108,5 procent, wat concreet wil zeggen dat je die 10 obligaties momenteel kan verkopen voor 10.850 euro. Maar word je belast op deze “meerwaarde” die je bij verkoop op zak steekt?

Meerwaarde niet belast

Op de meerwaarde van de obligatie word je niet belast. Vandaar dat het fiscaal interessant kan zijn om je obligatieportefeuille eens te overlopen en bepaalde obligaties op tijd te verkopen met een mooie onbelast meerwaarde. Hou er wel rekening mee dat als je verkoopt en je wilt het geld herbeleggen, dat momenteel aan een lagere coupon zal zijn.(JA)

Partner Content