Zeven knipperlichten voor beleggingsfraude

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

In een interview met Trends doen slachtoffers van de beleggingsfraude hun relaas. Maar hoe kunt u voorkomen dat criminelen aan de haal gaan met uw geld?

1. Verdachte mails

Wees op uw hoede als u opeens een telefoontje of een e-mail krijgt met een beleggingsvoorstel.

2. Onbekende belegging

Wanneer de verkoper aan de telefoon begint te goochelen met allerlei termen waarvan u nog nooit hebt gehoord en uiteindelijk slechts één concrete belegging voorstelt, is waakzaamheid geboden. Het zal vaak gaan om aandelen van een bedrijf of een fonds dat u niet kent in een ver land.

3. Hoge winsten beloven

Bij de belofte van een hoge winst met beleggingen, zonder enig risico, moeten meteen alarmbellen afgaan. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Vaak doen de oplichters alsof u winst maakt, maar loopt het mis als u uw winst wilt opvragen. Wees zeer achterdochtig als u nog een bijkomende waarborg, een belasting of wat dan ook moet storten vooraleer u uw geld terugkrijgt.

4. Vreemde rekening

Als u geld moet overmaken naar een rekening in een land waar de beleggingsvennootschap geen enkele band mee heeft, klinkt het niet als een koosjere transactie.

5. Vennootschappen buiten de EU

Als u wordt gecontacteerd door een beleggingsvennootschap die gevestigd is in een land buiten de Europese Unie, zoals Hongkong of Kaapverdië, zal het zeer moeilijk of onmogelijk zijn een conflict met die vennootschap voor de rechter te beslechten. Het is dan bijvoorbeeld ook moeilijk na te gaan of het adres van die vennootschap klopt.

6. Juiste vergunning

Om in België beleggingsproducten te mogen verkopen, moeten vennootschappen de juiste vergunning hebben. Op de lijst van de financieeltoezichthouder FSMA vindt u die vennootschappen in de rubriek ‘financiële dienstverleners’. De oplichters leggen hun slachtoffers vaak een valse licentie voor, die ze zogezegd in een ander land hebben verkregen, of ze doen zich voor als een andere vennootschap die wel een licentie heeft. Geloof ze nooit op hun woord. Doe navraag bij de toezichthouders van het land waar ze gevestigd zijn.

7. Lijst malafide vennootschappen

De Belgische en de buitenlandse toezichthouders en de overkoepelende organisatie IOSCO publiceren geregeld waarschuwingen over malafide beleggingsvennootschappen. Op de website van de FSMA staat een “lijst van vennootschappen die op onregelmatige wijze actief zijn op Belgisch grondgebied”. Dat is een beetje een omfloerste omschrijving van wat meestal oplichters zullen zijn. Deze lijst is hoe dan ook onvolledig, omdat die organisaties regelmatig van naam veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content