Zeer moeilijke economische context voor Nyrstar

De resultaten over de eerste jaarhelft bij Nyrstar toonden volgens Arnaud Delaunay van Leleux een daling van 20% van het bedrijfsresultaat (EBITDA).

Deze daling is deels te wijten aan de ongunstige prijsveranderingen voor basismetalen maar ook aan enkele operationele gebeurtenissen (zoals een productie-onderbreking van twee maanden van de Campo Moradomijn in Mexico, uitstel van de productie in de El Toquimijn in Chili, enz.).

Maar wat belangrijk om te begrijpen en te onthouden is voor het aandeel Nyrstar is het effect van de prijsschommelingen van zink en de EUR/USD wisselkoers op het bedrijfsresultaat.

De schommelingen van de prijzen voor edelmetalen, wisselkoerswijzigingen en de verwerkingsvergoedingen (“treatment charges”) beïnvloeden sterk de resultaten van Nyrstar (en daardoor ook de aandelenkoers).

Gebaseerd op de gemiddelde prijzen waargenomen in de eerste zes maanden van 2013 wordt de impact op jaarbasis van de zinkprijs op de EBITDA tussen +29 en -28 miljoen euro geschat en die van de euro tegenover de dollar op +17 en -17 miljoen euro.

Om samen te vatten heeft elke daling (stijging) van de zinkprijs en elke appreciatie (depreciatie) van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar een negatieve (positieve) invloed op het bedrijfsresultaat. Delaunay heeft een verkoopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content