Zal het grootste financiële experiment uit de geschiedenis succesvol eindigen?

De start van het jaar was positief, de fiscale klip in de Verenigde Staten werd wat in de toekomst verschoven. Hetzelfde scenario wordt volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas steeds waarschijnlijker met het schuldenplafondverhaal. Dus de negatieve impact op de markten zal op korte termijn dus waarschijnlijk heel beperkt zijn.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat de VS op een bepaald moment wel eens iets aan de onhoudbare fiscale situatie zal moeten doen.

Dat is volgens volgens Philippe Gijsels meteen zowat het hele marktverhaal. Er is heel wat vooruitgang geboekt in Europa, de Chinese motor schijnt aan te slaan.

Heel wat problemen zoals de Amerikaanse, Griekenland worden in de toekomst verschoven.

Kicking de spreekwoordelijk kan verder op de al even spreekwoordelijke weg, het verhaal is bekend. Maar dat is op het moment voldoende om grote hoeveelheden vanuit cash naar de markten voor risico te laten vloeien. En er staat nog meer dan voldoende cash om dat nog een tijdje vol te houden.

Vooral als er nog eens geld van fixed income naar aandelen zou beginnen te vloeien. Het risico in de obligatiemarkt lijkt dan ook groter dan die voor de zogenaamd meer risicovolle activa. Want de rentes zijn artificieel laag en iedere normalisatie, hoe klein ook, zal een stijging betekenen.

Op korte termijn zijn de markten wat overgekocht. De daling van de yen is waarschijnlijk wat te snel gegaan.

Dus een soort van tegenbeweging/correctie, consolidatie, of hoe je het ook wil noemen is volgens Gijsels waarschijnlijk en zelfs wenselijk. Maar daarna zullen volgens Gijsels de trends zich waarschijnlijk ook doorzetten omdat er nog zo veel geld klaar zit om de dip te kopen.

Op langere termijn is de vraag of alle injecties ook de motor van de reële economie zullen laten aanslaan. Zal het grootste financiele experiment uit de geschieldenis succesvol zijn? En tegen welke prijs. Voor Philippe Gijsels begint het nog steeds met in- en eindigt het op -flatie. De tijd zal het ons moeten vertellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content