Yen wordt steeds minder beschouwd als vluchtmunt

Niet alleen in euroland dalen de rentes, dat geldt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer ook voor de situatie in opkomende markten. In Brazilië en Zuid Afrika zijn de rendementen de afgelopen week gedaald. Dat ging natuurlijk ook gepaard met oplopende koersen van de munten.

De real steeg met 1,2% versus de euro en ook ten opzichte van de dollar. Voor de rand was er een winst weggelegd van 0,8% versus de beide wereldmunten.

Opvallend was dat de noordelijke munten (Zweedse en Noorse kroon) daalden. Ook de Japanse yen moest relatief fors in prijs terug met een daling van 0,9%.

Dit werd door veel valutahandelaren gerelateerd aan de mogelijke oplossing in de Verenigde Staten over het schuldenplafond. Maar of dat de echte reden is valt te betwijfelen.

Het is duidelijk dat de markten steeds meer gaan geloven dat het de Japanse regering gaat lukken om de koers van de yen fundamenteel te laten dalen.

De munt wordt in ieder geval steeds minder gezien als “vluchtvaluta”, dat hebben we in ieder geval de afgelopen weken gezien. Kans op een verdere daling van de yen is daarom ook in de optiek van Steentjes groot aanwezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content