Worden olie en gas fors duurder?

Ondanks de grote impact op het milieu voorzien fossiele brandstoffen volgens Belfius Bank vandaag de dag nog altijd in 80 % van de energiebehoefte wereldwijd.

Gas vertegenwoordigt ongeveer 20 % van de energiebevoorrading en komt daarmee op de derde plaats, steenkool (25 %) staat op twee en olie (35 %) verdient meer dan ooit haar bijnaam ‘zwart goud’.

De overige 20 % wordt ingevuld door kernenergie, hout en alternatieve energievormen. In juli 2008 vestigden de olie- en gasprijzen een record door respectievelijk naar 89,73 euro/vat en 8,43 euro/MMBTU te spurten. Daarna stortten de koersen echter in.

Olie verloor zelfs meer dan 70 % in amper zes maanden, maar is ondertussen wel uit het dal geklommen en schommelt nu tussen 80 en 90 euro/vat. Gas zit nog altijd op een bodemkoers.

Gaswinning werd vroeger beschouwd als een afvalproduct

De gaswinning werd lange tijd belemmerd door moeilijkheden die inherent zijn aan het transport over lange afstanden. Tot in de vroege jaren 70 en ten tijde van de eerste oliecrisis werd gas volgens Belfius Bank grotendeels beschouwd als afvalproduct bij de oliewinning.

Het werd dan ook met fakkels verbrand op het olieveld. Sindsdien werden de extractietechnieken efficiënter, verbeterden de opslag en het transport, en nam de energie-efficiëntie van apparatuur aangedreven door aardgas (zoals condensatieketels)

gestaag toe.

Gas won als brandstof ook aan populariteit en dat leidde tot een verdubbeling van het verbruik tussen 1980 en 2010!

Waarom lage prijzen bij toenemende vraag?

Veel landen willen voor hun energievoorziening minder afhankelijk zijn van andere landen en zoeken naar nieuwe bevoorradingsbronnen.

Dat is het geval voor de Verenigde Staten, de grootste energieverslinder, waar ze gestart zijn met het winnen van schaliegas.

Het mag dan wel fel besproken zijn vanwege zijn impact op het milieu, toch is het voornamelijk dankzij schaliegas dat de VS hun gasproductie tussen 2006 en 2011 met bijna 25 % konden verhogen.

Zo voerden ze in 2011 slechts 6 % gas in en hopen ze op termijn volledig zelfbedruipend te zijn en zelfs te kunnen exporteren.

Op middellange termijn zullen die nieuwe bevoorradingsbronnen de markt vermoedelijk uit evenwicht brengen en de gasprijs onder druk zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content