William Davies (vermogensbeerder Threadneedle): ‘Techbedrijven zijn soms duur, maar ze genereren wel gigantische kasstromen’

© GF

William Davies, het wereldwijde hoofd van de aandelenbeleggingen van Columbia Threadneedle, is ervan overtuigd dat de technologiesector ook in de toekomst dominant blijft op de beurzen. De hoofdrol is voor China.

William Davies maakt al sinds de oprichting in 1994 deel uit van het team van de Britse vermogensbeheerder Threadneedle. In juli 2017, na de fusie die leidde tot het ontstaan van Columbia Threadneedle, werd hij benoemd tot wereldwijd hoofd van de aandelenbeleggingen. Hij is verantwoordelijk voor een afdeling die meer dan 260 miljard dollar belegt op de beurzen. Hij is ook de hoofdbeheerder van het fonds Threadneedle Global Select Fund, een product met vier Morningstar-sterren dat het afgelopen decennium een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 10 procent heeft neergezet. Het fonds beheert bijna 1,5 miljard euro.

Herbeleven we de excessen van de jaren 2000 in de technologiesector?

WILLIAM DAVIES. “Groeiwaarden en technologie hebben de financiële markten de afgelopen jaren hoge toppen doen scheren, maar we moeten ons de vraag stellen of het op dit moment niet beter is volop te kiezen voor waardestrategieën. Toch denk ik niet dat het scenario van begin jaren 2000 zich aan het herhalen is. Destijds waren de waarderingen meer gebaseerd op hoop dan op winsten. Heel wat bedrijven die vandaag grote beurskapitalisaties hebben, vielen toen terug, zoals Apple. Microsoft was een uitzondering. Sommige van die techgroepen waren nog maar pas opgericht, zoals Google en Amazon. Vandaag zijn technologiebedrijven soms duur, maar ze genereren wel gigantische kasstromen. Het herkennen van de innovatiecapaciteit van een bedrijf is cruciaal.”

Een groep als Alibaba staat op diverse niveaus veel verder dan Amazon

Wat kan die grote bedrijven bedreigen?

DAVIES. “De regelgeving, zonder twijfel. Er zijn twee domeinen waarin de overheid de komende jaren regelgevende maatregelen gaat opleggen: onlinegaming en sociale netwerken. De sociale media moeten zich proberen te beschermen door zwaar te investeren in de controle van hun inhoud. Dat er geen nieuwe dotcomcrisis is, betekent niet dat de inkomsten van bepaalde technologiewaarden op lange termijn houdbaar zijn.”

In welke domeinen is nog groei mogelijk?

DAVIES. “Bedrijven beschikken over grote hoeveelheden data en kunnen daarin maar heel moeilijk hun weg vinden. Ondernemingen die daarin een centrale rol kunnen spelen, zijn de winnaars van morgen. Artificiële intelligentie zal steeds belangrijker worden. Vroeger hebben de grote technologiegroepen soms op een weinig verstandige manier geïnvesteerd, maar vandaag hebben ze veel intelligentere strategieën ontwikkeld en investeren ze massaal om hun verworven positie te beschermen. Ze proberen zich allemaal te positioneren in artificiële intelligentie en de cloud. Een groep zoals Amazon investeert evenveel als de grootste vijf Amerikaanse distributeurs. E-commerce vertegenwoordigt 18 procent van de markt. Het is moeilijk te voorspellen hoe hard dat cijfer nog zal groeien in de toekomst.”

Wat zijn uw verwachtingen voor de Amerikaanse economie?

DAVIES. “Met een werkloosheidsgraad van minder dan 4 procent en een groei die sterk blijft, had de inflatie normaal al lang moeten stijgen. Die anomalie is wellicht te wijten aan de digitalisering, die druk zet op de prijzen en de cyclus daardoor veel langer heeft gemaakt. Tenzij president Donald Trump nog een manier vindt om de economie te ondersteunen in 2019, als voorbereiding op de presidentsverkiezingen van 2020, denken we dat de Amerikaanse economie zal vertragen in de loop van volgend jaar, met het risico op een diepe depressie.”

Kan China een bedreiging zijn voor Amerikaanse techgroepen?

DAVIES. “Ja. Een groep als Alibaba staat op diverse niveaus veel verder dan Amazon. Tot nu hebben die twee een directe confrontatie altijd weten te vermijden, maar ze zullen in de toekomst wel meer rechtstreeks moeten concurreren, vooral in India. En dat is niet het enige domein waarin China het leiderschap naar zich toetrekt. Het land investeert de helft van de wereldwijde uitgaven in hernieuwbare energie, het breidt zijn invloedssfeer uit in de hele regio Azië-Stille Oceaan, en het streeft ernaar producten van betere kwaliteit te ontwikkelen. Het banksysteem veroorzaakt soms nog enige onzekerheid, maar de vooruitgang van het land is indrukwekkend.”

Naar welke groeimarkten gaat uw voorkeur uit?

DAVIES. “Zonder twijfel Azië, want buiten die regio is er onzekerheid over de meeste andere landen, zoals Brazilië, Rusland en Turkije. Azië heeft simpelweg meer herstelpotentieel.”

Bent u voor een actief beheer op de beurzen?

DAVIES. “In deze tijden van disruptie zullen er altijd winnaars en verliezers zijn. Het is belangrijk actief te blijven en een zo breed mogelijke kijk op de technologiesector te houden. Wij moeten overtuigd zijn dat het bedrijf waarin we beleggen in staat is een hoog rendement te blijven neerzetten. Als we daarin slagen, kunnen we een aantrekkelijk rendement halen voor onze beleggers, zelfs in een moeilijkere context voor groeiwaarden.”

Welke bedrijven hebben uw voorkeur?

DAVIES. “Een belangrijke positie in onze portefeuille is Illumina, een bedrijf dat beschikt over een dominante positie in de levering van reagentia aan de biotechsector. Wij denken dat de koers van het aandeel binnen de tien jaar zal stijgen tot een veelvoud. Daarnaast houden we een grote positie aan in Mastercard, om in te spelen op de toenemende digitalisering van het betaalverkeer. Het potentieel van dat aandeel blijft groot. We waarderen ook de Indiase private bank HDFC, dat met zijn innoverende diensten marktaandeel blijft afsnoepen van de overheidsbanken. Wij overwegen de Indiase markt, die over een fantastisch potentieel heeft door zijn jonge bevolking en zijn opkomende middenklasse.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content