Werkloosheid blijft wereldwijd probleem

Ondanks steeds duidelijkere signalen die wijzen op een economische opleving blijft de werkloosheid wereldwijd een groot probleem. In de meeste landen blijft de werkloosheid stijgen.

De miljoenen mensen die tijdens de recessie hun baan verloren moeten niet zo veel hoop hebben om snel een nieuwe job te vinden, want het aanbod aan nieuwe jobs kan nog een tijdje krap blijven.

De werkloosheid is traditioneel een achterlopende indicator, want de bedrijven gaan pas opnieuw aanwerven wanneer ze er voor 100% zeker van zijn dat economisch het ergste achter de rug is.

Bovendien lijkt het economisch herstel in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland hoofdzakelijk te danken aan economische stimuleringsmaatregelen. Het valt nog af te wachten wat er gaat gebeuren wanneer die maatregelen ingetrokken worden.

De Europese Unie voorspelde eerder deze week dat de werkloosheid in de eurozone volgend jaar gaat aflopen tot 10,70%, ten opzichte van een huidig werkloosheidspercentage van 9,50%.

In de 30 landen die deel uitmaken van de OESO varieert de werkloosheid van 3,50% in Nederland tot 18,30% in Spanje. In de eurozone (niet in de Europese Unie dus) steeg de werkloosheidsgraad in september naar 9,70%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content