Welke conclusies kunnen worden getrokken uit correctie in de olieprijzen?

De olieprijs is op de New York Mercantile Exchange gisteren gedaald tot het laagste niveau in anderhalf jaar, zonder dat voor deze prijsval op het eerste gezicht een duidelijke reden beschikbaar is.

Sommige analisten zien in de daling van de olieprijs een voorbode van meer economisch onheil.

Handelaar Josh Brown is van mening dat de olieprijs in dit geval als een voorlopende indicator mag worden beschouwd, de economische groei staat wereldwijd voor een periode van sterke vertraging en dat vertaalt zich nu al in een sterke terugval in de vraag naar olie.

Europa en de VS hebben allebei hun eigen problemen

Het hoeft volgens Brown geen betoog dat Europa nog moeilijke tijden te wachten staat, de problemen in de eurozone gaan alleen nog maar ergere vormen aannemen. Die problemen gaan onvermijdelijk leiden tot een vertraging in de vraag naar olie en olieproducten.

In de Verenigde Staten dreigt anderzijds vanaf 2013 een fiscale klimp. De bedrijven gaan worden geconfronteerd met een terugval in de vraag als gevolg van hogere belastingen enerzijds en besparingsmaatregelen van de kant van de regering anderzijds. Dat moet onvermijdelijk leiden tot een groeivertraging en dus tot een lagere vraag naar olie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content